Публикация

Дете без очи - драматичен казус от последния епизод на филма

Какви са възможностите на съвременната фетална медицина, когато ултразвуковият преглед "не вижда"


"Госпожо, трябва да поговорим" - с тези думи акушер гинекологът доц. Захариев се обръща към младата жена, дошла на последен видеозон при него в навечерието на своето раждане. Проследявала е бременноста си на друго място, идва при специалиста, за да се увери за последно, че всичко с напредналата бременност и плода е наред и нищо няма да помрачи щастливото събитие. Но не е. Диагнозата е стряскаща :"Детето ще се роди без очи. Органът не се е развил, няма очни ябълки".

Следват драматични събития и още по- драматично и спорно действие на лекаря. Ембрионът е убит, след което е предизвикано раждане, в документите е записано "мъртовородено в следствие на генетична малформация".

Преди 4 години "Дейли Мейл" съобщава за случай на дете в Китай, родено без очи. Местата им са плътно покрити с кожа. На 8 месеца малкият Марванижун започва да търси интуитивно светлината и насочва фенерче там, където би трябвало да са очите му. Лекари в болница Урумчи устаноновяват, че под кожата от лявата страна детето има око, но то е твърде крехно, за да се оголи.

Експертите са на мнение, че за момента бебето не бива да се оперира , защото окото няма зеница. Дори да бъде извършена манипулацията, детето пак няма да вижда, защото органът не е развит. Семейството е посъветвано да изчака, докато момчето навърши 16 години, когато евентуално може да се извърши трансплантация на око.

Какви са възможностите на съвременната фетална медицина, когато обикновеният ултразвуков апарат на гинеколога "не вижда"? Може ли още в 11-13- та гестационна седмица на бременността да се открият хромозомни аномалии? Прочетете в изключително интересната статия на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

ТУК

Коментари

Точно този случай е по действителен, случил се преди не повече от година в столична болница. Чакаме и други интересни случки в сериала.

Искра Сотирова,не коментирайте неща,за които нямате съответните познания.МОЖЕ да се види с ехографа.Не пропускайте факта,че сценаристите имат консултанти-лекари.

Мария Шаркова
14 апр 2016 21:20

ЯМР с контраст при бременна жена не е доказано безвреден. Има в момента проучване на FDA и оценка на въздействието на гадолиниум-базирани контрастни вещества и тяхното отлагане в мозъка. http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm455386.htm

Въпросдът е, че 32-ра седмица е прекалено късно за допълнителни изследвания , а консилиумът със сигурност нямаше да завърши с решението, което предприе докторът и което май си е криминално деяние. Вероятно посланието към широката публика е да се прави проследяване на бременноста от най-ранен етап на надеждно място с добра апаратура. Има вече и тестове за откриване на хромозомни аномалии. Но за съжаление хората от дълбоката провинция нямат тази възможност - нито като достъп до най-добри специалисти, нито финансово

Искра Сотирова
14 апр 2016 10:49

Разбирате ли колко е несериозно с един ехограф да се види, че "има клепачи, но няма очни ябълки". Можеше да се изпълзват възможностите на ядрено-магнитния резонанс, който е безвреден за бременните и който всъщност прави най-детайлната фетална морфология -по-детайлна и от 4D ехограф... В истинския живот тези неща се решават от консилиум най-малкото и с допълнителни изследвания.

Споделено във Фейсбук: ХРИСТО ИВАНОВ: За студент втори курс ми се стори интересно и някак си налудничево тъй като още и акушерство не съм учил ....но ще прочета постнатия материал. Колкото до Доц.Захариев наистина ли така стават нещата? Rossy Ned: Мисля, че макар да е лична драма за пациента/майката, от медицинска гледна точка е доста рутинно. Лекарят не взема решението, само дава информация и предлага вариантите. В случая абортът, поне за мен, е ДОБРОТО решение, защото става дума за некомпенсируем дефект и много вероятно - за комбинирана вродена аномалия, която може да е още по-сериозна, отколкото ултразвукът показва.