Публикация

Едва един от 5 с хепатит С е насочен към изследване след съобщаване на симптомите на лекар

Само 42% от пациентите са знаели какво е хепатит C преди диагнозата си, сочи ново проучване за България


Световният хепатитен алианс публикува днес за първи път официалните резултати от проучване сред пациенти, лекуващи се от хепатит C. Тази инициатива съвпада със старта на Международния конгрес по чернодробни заболявания (The International Liver Congress™ 2016, EASL) - най-голямото европейско събитие в областта на чернодробните заболявания, което събира на едно място лекари, съсловни организации, пациенти и пациентски организации, представители на здравните институции и медии от цяла Европа.

Проучването на Световния хепатитен алианс, проведено в България, показва множеството предизвикателства, пред които са изправени пациентите в страната. Сред най-значимите проблеми, с които се сблъскват те, са:

Ниска информираност както сред широката общественост, така и сред ОПЛ:

  • Едва 42% от пациентите са знаели какво е хепатит C преди диагнозата си;
  • 19% от пациентите са били насочени към изследване за хепатит C след съобщаване на симптомите на заболяването при лекар;
  • Само 27% от пациентите заявяват, че при поставяне на диагнозата са получили толкова информация, колкото им е била нужна.
  • Хепатит C има силно влияние върху живота на хората:
  • 26,4% от пациентите считат, че хепатит C има много силно влияние върху физическото им състояние;
  • Над 1/3 от анкетираните казват, че хепатит C има от средно до много силно влияние върху емоционалния им живот;
  • 21,4% заявяват, че заболяването има много силно влияние върху психическото и душевно здраве на пациента.

Пациентите искат да участват повече във взимането на решения:

  • 76% от отговорилите смятат, че пациентът и лекарят трябва заедно да обсъждат възможностите;
  • за лечение, въпреки че мненията за това кой да вземе крайното решение са различни;
  • 48,3% казват, че те самите са участвали в процесите на взимане на решения относно заболяването и лечението им.

„От 1 март 2016 г. пациентите, които страдат от хепатит Cи са в най-тежко състояние, могат да се лекуват и в България с най-съвременните терапии, които се прилагат в Западна Европа и САЩ, ето защо лечението на заболяването вече не е проблем. Данните от проучването обаче идват, за да покажат, че имаме още много работа в посока подобряване информираността и достъпа до профилактични изследвания за заболяването“, коментира д-р Хасърджиев, председател на НСБХ „Хепасист“.

Други обезпокоителни данни сочат, че едва 2% от отговорилите са били информирани за заболяването чрез държавни кампании. Само 12% са получили информация от пациентски организации, 20% от личния си лекар, а 44 на сто – от медиите.

Изследването е проведено в рамките на глобално проучване на Световния хепатитен алианс и обхваща почти 4000 души с хепатит С. В България в анкетата са участвали 145 пациенти. Вижте самото проучване в прикачения файл. 

Прикачени файлове

Проучване за хепатит С в България

Коментари