Публикация

И преди, и по време на изпити мозъкът се нуждае от помощ

Интервю с доц. Пенчо Колев - завеждащ на отделението по клинична неврофизиология в университетската болница по неврология и психиатрия „Св. Наум“ в София


Пролетта е сезон, в който природата се събужда, животът започва да кипи, но и време, когато изпитите наближават и ученето става по-интензивно. Матурите и студентските сесии са изключително натоварен период, през който ученето запълва почти цялото денонощие. В резултат на това  се натрупва умствена умора, която съществено се различава  от физическата. След спорт или активна работа на мускулите организмът си почива. При умственото натоварване такъв момент на почивка няма - мозъкът продължава да преработва получената през деня информация дори и след като човек е спрял да чете. Това важи за всякакъв вид интелектуална дейност.

По време на интензиво умствено натоварване като сесия или матури, ритъмът на живот се променя, храненето става нередовно, двигателната активност намалява, натрупва се стрес. Всичко това може да доведе до потиснатост, депресия и нарушение на съня. Запаметяването и възприемането на нов материал става по-трудно, забравянето - по-лесно, като много често е свързано със субективно усещане за умора и неспособност човек да се справя със задачите. Мозъкът запълва капацитета си и трудно възприема нова информация.

Затова е препоръчително да се спазва „хигиена на учене“. 

Добре е максималното умствено натоварване да бъде между 8 и 10 часа на ден, като на всеки два часа трябва да се правят почивки. Храната трябва да е по-лека и с повече белтъчини. Мозъкът се нуждае от тях, за да обработва по-ефективно информацията и за да комуникират по-лесно нервните клетки. Така се подобряват концентрацията на вниманието и запаметяването.

Има препарати, които могат да повлияят благоприятно усещането за умора и да подобрят умствената дейност. Амбинор Енерджи е специално създадена формула, уникална по състава си, която комбинира жизненоважни за всеки организъм вещества – аминокиселините аргинин и аспартат, магнезий и витамин В6.

Аргининът и аспартатът участват в цикъла на Кребс, чрез който се образува аденозинтрифосфат (АТФ) – най-важното съединение, свързано с енергийните ресурси на организма. Аденозинтрифосфат (АТФ) се натрупва в определени депа в митохондриите на клетката и при необходимост резервите се освобождават. Препаратът има и детоксикиращ ефект, като помага за разграждането на някои вредни вещества в черния дроб.

Най-важното за младежи в изпитна треска е, че аргининът и аспартатът имат отношение към паметта и вниманието. Те участват в процеса на свързване на протеините с фосфор в главния мозък, предимно в кората и в хипокампа. По този начин позволяват да се намали нервно-психичната умора от ученето, подобряват съня, повишават концентрацията и способностите за запаметяване.

Коментари