Публикация

Гени или начин на живот, кои са причините за рака (ВИДЕО)

Д-р Димитър Пенчев от ВМА говори за ролята на антиоксидантите в профилактиката на рака


Онкологичните заболявания са втората по честота причина за смъртност. Профилактика и скрининг са възможни за повечето от тях, особено ако има подобни случаи в семейството. Такива прегледи са уместни най-вече при органи, които са лесно достъпни като дебело черво, гърда, матка, маточна шийка, казва д-р Димитър Пенчев от Клиниката по ендоскопска хирургия във ВМА. 

Онкологичните заболявания са комплексни - причините за тях са гени и фактори на околната среда. Ракът на гърдата и белия дроб са водещи по честота. Има голямо значение какво ядем, какво дишаме. Туморите на дебелото черво зависят до голяма степен от храненето. Важно е да се приемат храни с много фибри, които стимулират чревния пасаж, да не се допуска застояването на храна в червата. Тогава токсините в нея могат да въздействат по-дълго време. Ролята на антиоксидантите и препарати с ресвератрол се изследват активно през последните години с надеждата, че ще се открие начин да помогнат за профилактиката на някои онкологични заболявания. За момента със сигурност се знае, че те не вредят, могат само да помогнат.

Антиоксидантите намират приложение и във възстановяването след операция, независимо дали тя е била заради онкологичното заболяване или за нещо друго. Природните вещества помагат за по-бързото преодоляване на травмата. Повечето препарати с антиоксиданти като Ресвирол се базират на изцяло натурални съставки. От природата може да научим страшно много, допълва д-р Пенчев. 

Вижте във видеото още за миниинвазивните техники в хирургията и при кои онкологични заболявания, стадии са подходящи те. 

" }-->

Коментари