Публикация

Бюджетът на НЗОК е приет на първо четене


Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса. „ За” гласуваха 127 депутати,  „против” - 38.

В разчетите са заложени 2,5 млрд. лева приходи и трансфери, а разходите на здравната каса са в размер на 1,8 млрд. лева.

Очаква се от здравноосигурителни вноски да бъдат събрани 1,5 милиарда лева, като вноската остава 8 на сто.

Проектобюджетът предвижда 830 млн. лева от здравни вноски да влязат в резерва на касата в БНБ.

„Това е бюджет в условия на криза и всички ще изпитваме затруднения в изпълнението му, особено в частта за болнична помощ”, заяви председателят на Управителния съвет на НЗОК д-р Евгений Душков.

Той съобщи, че нови 16 болници чакат за подписване на договори със здравната каса, а 64 се разширяват.

„290 млн. лв. са текущите, а 59 млн. лв. са просрочените задължения в болничната помощ към момента”, съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, като допълни, че „политиката на фалирали болници беше досега”.

От БСП и ДПС обвиниха управляващите, че с този бюджет ще се отрази пагубно на здравеопазването.

„Бюджетът на здравната каса в този си вид е скалпел, но не за лечение, а за ампутиране на част от здравната система. Той застрашава живота и здравето на българина”, заяви Янаки Стоилов от БСП.

„Всяко твърдение, че с парите, които има в държавата, не е възможен друг бюджет, е отказ от политика”, каза Стоилов.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов изтъкна, че при предвидени за догодина 940 млн. лв. трансфер за здравноосигурителни вноски от държавата, от които 830 млн. лв. ще отидат в резерва, на практика ще бъдат отделени по около 2 лв. на човек месечно.

„Пълната безидейност в последните 8 години доведе до абсолютна криза в здравеопазването”, заяви председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов.

„Кризата в здравеопазването я започнахте вие, защото, когато имаше излишък от 1,6 млрд. лв. ,колко дадохте за здравеопазване? Дадохте пак на Батко и Братко. Дадохте на Баташки, който щеше да оправи батака с 38 млн. лв.”, обърна се към опозицията д-р Иванов.

Депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков отправи обвинения към БСП и ДПС, че са разпределяли излишък от над 5-6 млрд. лв. в собствените си фирми. „Доста е гнусно да си крадец и да претендираш за справедливост”, отбеляза д-р Шарков.

Коментари