Публикация

Доц. Андрей Галев: Ваксините не предизвикват стерилитет

Твърденията, че ваксините предизвикват стерилитет са неоснователни, заяви доц. Андрей Галев от ВМА.


Ваксините не предизвикват стерилитет. Това каза доц. Андрей Галев, началник на Научно-приложния център за военна епидемиология и хигиена към ВМА по време на пресконференция, посветена на имунопрофилактиката. Той отбеляза, че твърдения за предизвикан стерилитет се разпространяват в средите на хората, които са противници на ваксините.

„В интернет пространството можете да чуете, че ваксините са част от базирания на евгениката световен план за стерилизация и в крайна сметка на елиминиране на 90% от населението на света, за да оцелеят само онези, които имат правилните гени“, каза доц. Галев. По думите му в софийската здравна инспекция около 500 жени на възраст между 20 и 30 години са имунизирани срещу рак на маточната шийка. „Около 18% от тях забременяха. Със сигурност опитът показва, че ваксините не предизвикват стерилизация“, посочи той.

По думите на доц. Галев хората трябва да знаят, че ваксините са безопасни и ефективни. Според него това е медицинският продукт, който най-много е контролиран, защото се прави на здрави хора.

Като една от положителните страни на имунопрофилактиката доц. Галев посочи, че тя спестява средства. Той обясни, че има проучвания според които всеки щатски долар вложен в имунизации спестява разходи за около 5 , давани за болнично лечение и приблизително 11 долара преки загуби за обществото.

Доц. Галев определи като сериозен инфекциозен проблем бежанската криза в Европа, като добави, че тя създава рискове за навлизането на някои опасни заболявания у нас. Като такива той посочи вируса зика и маларията.

Бившият депутат от здравната комисия д-р Нигяр Джафер заяви, че родителите трябва да имунизират своите деца, защото в противен случай рискуват да навредят на тяхното здраве. Тя отбеляза, че благодарение на ваксините от години са изчезнали или значително са намалели редица опасни и смъртоносни заболявания, като вариола, полиомиелит, дифтерия, коклюш и др.

Коментари