Публикация

Какво трябва да знаем за сенната хрема

Какво трябва да знаем за сенната хрема

Д-р Надя Сербезова отговаря на най-популярните въпроси, свързани със сезонния алергичен ринит или т.нар. сенна хремалечение на сенна хрема

Какво представлява сенната хрема?

Алергичният ринит е заболяване на носа, което се дължи на възпаление на носната лигавица, развиващо се при контакт със специфичен алерген.

Сенната хрема или сезонният алергичен ринит е един от подвидовете на алергичния ринит.

Каква е честота на сезонният алергичен ринит?

Алергичният ринит е социално значимо заболяване. Неговата честота се увеличава непрекъснато. Засяга между 10 и 25% от населението. В детска възраст от алергичен ринит боледуват по-често момчетата. При възрастните няма разлика в честота между двата пола.

Първите симптоми на заболяването най-често се проявяват в детска възраст и юношеството, но трябва да знаем, че то може да се развие във всяка възраст.

Каква е етиологията на заболяването?

Алергените представляват молекули, които след контакт с носната лигавица предизвикват специфичен имунен отговор, водещ до възпаление.

Специфичните алергени, които водят да развитие на алергична реакция при сенната хрема, са полените. Полените (тичинковият прашец) са с много малки размери, разнасят се чрез вятъра като така става опрашването на растенията, които ги отделят. Могат да се разпространят на много големи разстояние от мястото, където са били отделени.

Замърсяването на вътрешното пространство - в дома или на работното място, както и на околната среда оказват своето влияние при заболеваемостта от алергичен ринит, в частност сенна хрема. В градската среда има високи нива на серни и азотни окиси, високо ниво на озон, много изгорели газове. Тук се крие и обяснението, защо сенната хрема е по-честа в градовете, отколкото в селските райони.

Кои са най-честите полени, който причиняват сенна хрема?

Известни са голям брой растения, чиито полени могат да доведат до развитие на сенна хрема.

Полените могат да бъдат:

  • Дървесни - бреза, елша, леска, габър, върба, топола, дрян, дъб, бук, бор и др.;
  • Тревни - тимотейка, ежова главица, ливадна ливадина, райграс, див овес, ръж;
  • Плевели - щир, коприва, лапад, пелин.

Какво е сезонното разпределение на полените?

Началото на поленовия сезон започва с цъфтежа на дърветата в края на месец февруари и началото на месец март. Дървесните полени са най-много през пролетта.

Най-голяма е концентрацията на тревните полени през късната пролет и лятото т.е. от май до август, защото именно тогава цъфтят тревите.

Полените отделяни от плевели са в най-голяма концентрация през лятото и есента - от юли до октомври.

На база на данните за периода на цъфтеж на отделните видове растения се изготвя календар, който е много полезен за преценка на максималната поленова концентрация във въздуха. Това от своя страна е полезно за пациента, който може да използва тази информацията, за да намалява по възможност престоя на открито.

Какви са симптомите на сенната хрема?

Най-честите симптоми при сенна хрема са:

  • кихане, което често е многократно и експлозивно;
  • сърбеж в носа, очите, небцето, дори и в ушите;
  • запушване на носа;
  • секреция от носа, която е бистра, водниста и обилна.

Други симптоми, които се наблюдават при алергичния ринит, в частност сезонния алергичен ринит, са намалено обоняние, главоболие, болка в ушите, сълзене и зачервяване на очите, умора, сънливост, физическо неразположение, раздразнителност. Конюнктивитът често съпътства сезонния алергичен ринит.

Има ли сезонният алергичен ринит връзка с други заболявания?

Алергичния ринит често се асоциира с алергичен конюнктивит, атопичен дерматит, носна полипоза. Той може да доведе до развитие на различни състояние на нарушения на съня и умора.

Много важно е да се знае за връзката на алергичния ринит с астма. Наред с другите рискови фактори за възникване на астма, алергичния ринит трябва да бъде считан за рисков фактор за развитиe на астма.

Какви усложнения може да настъпят?

Вследствие на сенната хрема може да възникнат различни усложнения като остър отит, остър или хроничен синуит, дентални проблеми, нарушения на съня. При пациентите с алергичен ринит има намалената концентрация. Неконтролирания алергичен ринит може да влоши астмата или атопичния дерматит.

Как се диагностицира сенната хрема?

Подробната анамнеза е много важна, за да се постави диагнозата алергичен ринит (в частност сенна хрема). Тя се снема от лекаря при посещението на пациента в кабинета. Особено важно е да се установи, има ли връзка между контакта с определени специфични алергени и появата на оплаквания - като например при излагане на полени навън. Важно е да се установи дали симптомите се наблюдават през цялата година или само през определен сезон, както е при сенната хрема. Освен това лекаря прави оценка на характера и продължителността на симптомите, придружаващи заболявания, търси данни за алергични заболявания в семейството.

За да се постави диагнозата алергичен ринит, трябва да са налице два или повече от следните симптоми - кихане, сърбеж в носа, водниста секреция, запушване на носа +/_ конюнктивит повече от 1 час в повечето дни.

Какво е лечението на сенната хрема?

Лечението на алергичния ринит е комплексно, продължително и се назначава от специалист алерголог или УНГ лекар, които много често работят в екип, за да предложат най-ефективното лечение за конкретния пациент.

Необходимо е пациента или родителите да бъдат правилно обучени.

Понякога се налага да се приложи и хирургично лечение.

1. Избягване на алергена и мерки за контрол на околната среда

Поради широкото разпространения на полените, особено в пиковите им месеци, мерките за избягването им са доста трудни. Препоръчва се да не се излиза навън по време на високата поленова концентрация. Тя е такава през сухи, слънчеви и ветровити дни, най-вече сутрин. Препоръчва се колкото е възможно да се държат затворени прозорците на къщите или колите по време на поленовия сезон, вземане на душ след пребиваване на открито, носене на очила, избягване на тревни площи, поленови филтри за колите.

При всички случаи е необходимо да се избягват неспецифични тригери като пушек, най-вече цигарен дим, силни парфюми и миризми, резки смени на температурата, замърсен въздух на обществени места.

През 2015 година в САЩ са създадени носни филтри, които се поставят в носа като по този начин се намалява значително концентрацията на полените съдържащи се в вдишвания въздух. За съжаление на българския пазар тези филтри все още не са налични.

2. Медикаментозно лечение

Медикаментозното лечение има за цел да блокира действието на хистамина, който е основен медиатор на алергичната реакция. Чрез медикаментите се цели да се намали отока на носната лигавица, подтискане на алергичното възпаление, както и да се намалят рецидивите на симптомите.

При лечението на алергичния ринит се използват няколко групи медикаменти.

Н1 антихистамините са едни от основните медикаменти, които се използват за лечението на алергичния ринит. Те блокират вазодилатацията, хиперсекрецията, кихането и сърбежа. Най-голям е ефекта им върху сърбежа, кихането и секрецията. Поради това, че не повлияват достатъчно конгестията се комбинират с деконгестант. В съвременното лечение на алергичния ринит се прилагат новата генерация Н1 антихистамини, при които няма седативен ефект. Имат бърз ефект, който се проявява още на първия час. Дозират се еднократно дневно. Това допринася за голямо съдействие от страна на пациента при лечението.

3. Специфичната имунотерапия е единствената терапия, която може да повлияе естествения ход на алергичния ринит. Чрез нея се цели намаляване на реакциите на организма при среща с алергена и потискане на алергичното възпаление. Специфичната имунотерапия има лечебен и превантивен ефект, като предпазва организма от последваща сенсибилизация. Може да се прилага с останалите форми на лечение.

Специфичната имунотерапия може да бъде подкожна, назална или сублингвална. Назначава се от алерголог. Използват се стандартизирани препарати.

Прилага се при пациенти, при които няма добър контрол на симптомите посредством медикаментозното лечение или пациенти нежелаещи прием на медикаменти.

Какво трябва да знае пациента?

При наличие на изброените по горе симптоми - кихане, сърбеж в носа и очите, запушване на носа, секреция от носа е необходимо да се обърнете към специалист УНГ или алерголог. Само така може да се постави правилна и навременна диагноза. Тези симптоми са характерни и при други заболявания, чието лечение е различно.

Не започвайте самолечение.

Лечение е строго индивидуално и е в съответствие с конкретния пациент. Не използвайте лекарството на съседа или приятеля си.

Вашия лекар ще прецени кое е най-правилното за вас лекарство, каква ще бъде дозата и продължителността на лечение.

Алергичният ринит сам по себе си не е животозастрашаващо заболяване (освен в случаите на тежка астма и анафилаксия), но той значително влошава качеството на живот, води до нарушаване на работоспособността и успеваемостта в училище. Освен всичко това преките и непреки разходи вследствие на алергичен ринит са много високи.

Коментари