Публикация

Азооспермия не може да се установи само с една спермограма

Прогнозите за възстановяване при различните видове азооспермия са различни в зависимост от всеки конкретен случай и причините за заболяването.


Диагнозата азооспермия, която създава основателни вълнения на младия доктор Калин Генадиев в сериала "Откраднат живот", не може да бъде поставена с една спермограма. За потвърждаването й са нужни две поредни спермограми. Прогнозите за възстановяване при различните видове азооспермия са различни в зависимост от всеки конкретен случай и причините за заболяването.

За разлика от олигозооспермия, при която броят на сперматозоидите е под 20 милиона на милилитър или под 40 милиона от целия обем на дадения еякулат, при азооспермията се наблюдава липсата на сперматозоиди в еякулата. Има обаче предшестващите ги форми — клетки на сперматогенезата наред с продуктите на секреция на простатната жлеза и семенни мехурчета. Не бива да се бърка с аспермия.

При азооспермията се подтиска сперматогенезата (деление или съзряването на сперматозоидите) на различни стадии. Към това могат да се отнесат нарушения, токсични въздействия ( алкохол, вредни химически вещества, някои лекарствени препарати и др.), различни заболявания на организма. До азооспермия могат да доведат и различни видове нарушения на проходимостта на семенните канали в резултат на възпалителни заболявания на половите органи.

Заболяването е една от причините за безплодие при мъжете, която е нужно да се изследва. Известни са два вида азооспермия. Първият вид е екскреторна азооспермия, която се наблюдава при пациенти с нормални тестиси и нормален баланс и се касае за препятствия по гениталните пътища. Вторият вид е секреторна азооспермия – в първата си форма тя засяга различни видове вродени и придобити заболявания, засягащи хипофизната жлеза и хипоталамуса в мозъка, които променят нивата на хормоните. Втората форма на секреторната, включва вродени и придобити заболявания, които засягат мъжката полова система.

Коментари