Публикация

Варикоцеле води до безплодие при мъжа и се лекува само хирургично

В 80% от случаите варикоцелето се намира в левия тестис


Варикоцеле е състояние, от което страдат между 15% и 20% от мъжете в света. В 40% от случаите се наблюдава нарушение на оплодителните функции при мъже с доказано заболяване. Варикоцеле е разширение на вените на тестисите (венозното сплетение на семенния кордон, по което се оттича венозната кръв от тестиса, епидидима и семепровода - vas deferens).Това от своя страна води до венозен застой на нарушен дренаж на венозната кръв от тестиса. Заболяването не се лекува медикаментозно, но има хирургично решение.

В 80% от случаите варикоцелето се намира в левия тестис, което се явява като резултат от следните анатомични фактори:

1. Ъгълът, под който лявата вена на тестиса се свързва с лявата бъбречна вена;

2. Слабост на клапния апарат на вените на лявия тестис;

3. Увеличаване на налягането на лявата вена renalis, дължащо се на увеличеното налягане на коремната аорта и горната опорочна артерия - arteria mesenterica superior.

Най-важното усложнение на варикоцеле e увреждане на качеството на спермата при мъжа (инфертилитет).Това води до различни степени на нарушения в сперматообразуването, стигащи до пълна липса на сперматозоиди в еякулата (азооспермия).

Увреждането на спермата в резултат на варикоцеле става в самия тестис. Механизмите на увреждане на сперматогенезата в тестиса от варикоцеле са:

- повишаване на температурата в тестиса и топлинно увреждане на клетките, произвеждащи спермата;

- намалено кислородно насищане на различните видове клетки в тестиса;

- токсичен фактор – най-често идва от предразположението на тестисите към банални инфекции.

Характерно за варикоцелето е, че рядко предизвиква оплаквания. Най-често се напипва мековата структура по хода на кордона, която може да изчезне при лягане. Болката, когато я има, най–често е тъпа и се засилва в хода на деня, като сутрин е най-слаба. Често то се открива едва след като човек си направи спермограма. Диагностицира се с прост преглед, при който лекарят опипва кордона и може да накара пациента да се закашля, да се напъне, да легне по гръб и др.

Коментари

Д-р Панайотов при наличие че един път съм опериран от варикоцели и е в ляво и рак е в ляво има какво се прави

Оперативно лечение се налага при наличие на дискомфорт или болка в тестиса, атрофия на тестиса,нарушена спермограма.

Д-р Панайотов, при положение, че идиопатичното варикоцеле не създава проблеми по отношение на репродукцията на пациента, според вас наложително ли е неговото отстраняване по хирургичен път.

Не, не е тежка , но все пак е операция и е необходимо спазване на определен режим след нея около месец.

Д-р Панайотов, тежка ли е самата операция и колко време е необходимо за възтановяването на пациента след това

След оперативно лечение на варикоцеле има значително подобрение на покозателите на спермограмата с 60 до 80% ,а честотата на забременяване с 20 до 60%.

Д-р Панайотов, има ли статистика за резултатите от опертивната интервенция? В какъв процент от случаите се повлиява положително оплодителната способност?