Публикация

Добро хранене и пробиотици за висок интелект


Независимо, че интелектът на всеки човек е  около 70% генетично заложен, за останалите 30% голяма роля играе храненето.


Отдавна е доказано, че интелектът не е равен на придобитите знания, нито е право пропорционален на количеството натрупана  информация, макар връзката  да е несъмнена.

Основна е обаче способността на индивида да анализира събитията, да ги сравнява и да прави изводи. Наследствеността тук има първостепенно място.

Специализираните проучвания в тази посока засега не са много, но някои резултати са изненадващи.
Екипът на проф. Юрий Успенски от Санкт Петербург установил, че тайната на значителното повишаване на интелектуалните възможности не се крие в суперметоди на възпитание или специални учебни помагала и програми, а... в храненето на децата.

Професорът казва: „Научно е доказано, че децата, които ядат много плодове и зеленчуци, имат по-висок интелект. И това е свързано с елементарните физиологични процеси – „лошата” храна гние и се разлага в организма, затруднява храносмилането, а отделените токсини тровят всички органи, включително мозъка.”

В този контекст проф. Успенски посочва, че приемането на пробиотици за нормализиране на чревната микрофлора действително има огромно значение за здравето на хората.

Коментари