Публикация

Испански учени: Алкохолът предпазва сърцето на мъжете


Испански учени твърдят, че всекидневната консумация на алкохол намалява риска от сърдечни проблеми при мъжете с една трета, съобщи Би Би Си.

Изследването е обхванало повече от 15 000 мъже и 26 000 жени на възраст между 29 и 69 години.

Участниците са разделени в 6 категории (от абсолютни въздържатели до пиещи по повече от 90 гр. алкохол всеки ден) и е трябвало да документират алкохолните си навици в продължение на 10 години.

Резултатите показват, че тези, които пият по една алкохолна напитка дневно, са с 35% по-малко застрашени от сърдечно-съдови проблеми, а при тези, които употребяват повече от три питиета, риска намалява с 50%.

Подобен положителен ефект от алкохола обаче не е забелязан при жените, които по принцип страдат по-рядко от кардиологични проблеми. Според учените тези различия се дължат на начина, по който жените разграждат алкохола, освен това женските хормони предпазват от сърдечни заболявания.

Точният механизъм на действието на алкохола е все още неясен, но е известно, че той помага за увеличаването на липопротеините (добрият холестерол), които пречат на запушването на артериите.

Експертите обаче предупреждават, че откритието трябва да се приема с внимание, защото злоупотребата с алкохол води до различни други заболявания.

Коментари