Публикация

Кожата - най-важните 2 кв. метра


„Вашата кожа - най-важните два квадратни метра във вашия живот” - това е мотото на националната кампания, чиято цел е популяризиране на проблема с кожните болести, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.

Като част от инициативата безплатни консултации за пациенти с кожни алергични заболявания ще се проведат от 23 до 25 ноември в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора.

Всеки, който желае, може да бъде прегледан в Клиниката по кожни и венерически заболявания към Университетската болница „Александровска”, в Катедрата „Дерматология, венерология и алергология” към Военномедицинската академия , в Клиниката по дерматология и венерология към Университетската болница „Св. Георги” (Пловдив), в Клиниката по дерматология и венерология към Университетската болница „Д-р Г. Странски” (Плевен) или в Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ-Стара Загора.

При необходимост ще се назначават алергологични тестове, които също ще са безплатни.

Националната кампания е под егидата на Българското дерматологично дружество  и е подкрепена от ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) и ЕSSCA (European Surveillance System on Contact Allergies).

30% от младото население на планетата страда от остри форми на кожни заболявания, а при 30 на сто от случаите се наблюдава и влошаване на умствените способности.

Това съобщи доц. Жана Казанджиева от Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет в София.
Кожната алергия е и сред най-честите причини за временна неработоспособност.

„Годишно в рамките на Европейския съюз се отчитат средно около 100 млрд. евро икономически загуби заради нетрудоспособността и нуждата от лечение на тези заболявания”, подчерта доц. Казанджиева.

Основните причини за широкото им разпространение са постоянно повишаващата се употреба на нови химикали, процесът на индустриализация, масовото използване на медикаменти и др.

„Най-честите алергени в света са никел, кобалт, хром, парфюмни компоненти, консерванти”, отбеляза доц. Казанджиева.

„Няма процес от човешкия живот, който да не се отразява  върху кожата”, допълни проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество.

Коментари