Публикация

НС прие на първо четене два законопроекта за промени в ЗЗО


Промените в Закона за здравното осигуряване са предложени от Мартин Димитров и д-р Ваньо Шарков от Синята коалиция и от д-р Лъчезар Иванов (ГЕРБ).

Първият проектозакон предвижда участието на държавата в здравното осигуряване да бъде изравнено с това на гражданите, а децата до 18 години да бъдат осигурявани от бюджета в размер на 8% върху целия минимален осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Предлаганите изменения от председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов имат за цел оптимизиране на нормативната уредба в областта на здравното осигуряване и  подобряване събираемостта на здравните вноски.

 Предвижда се директорът на НЗОК да се избира от Народното събрание за срок от 5 години, а касата да се ръководи от Надзорен съвет и директор.

Законопроектът, внесен от д-р Ваньо Шарков и Мартин Димитров, бе приет със 127 гласа „за” и 6 „въздържал се”.  Предлаганите промени от д-р Лъчезар Иванов бяха подкрепени от 97 депутати, 33-ма гласуваха „против”, а трима - „въздържал се”.

 

Коментари