Публикация

Кожа от стволови клетки ще помага при изгаряния


Френски учени са използвали стволови клетки от човешки ембриони за създаването на нова кожа, която някой ден може да бъде използвана като потенциално животоспасяващо средство, което временно да замества кожата на пациенти с тежки изгаряния, съобщи Би Би Си.

Проучването, публикувано в сп. Лансет, е проведено в лабораторни условия с опитни мишки.

Досега основният начин да се помогне на пациенти с изгаряния беше вземането на  клетки от кожата им и „отглеждането” им в лаборатория, за да се замени засегнатият участък. Процесът отнема 3 седмици и много от пациентите не оцеляват заради обезводняването и инфекцията.

Новата технология използва стволови клетки от човешки ембриони. С тях се създава подобие на кожа, което се присажда и след 12 седмици се наблюдава развитието на напълно здрава кожа (резултатите са наблюдавани при лабораторните експерименти).

Необходими са обаче още изследвания, преди методът да може да се прилага при хора. Друг проблем, който може да попречи на реализирането на тази технология, са етичните съображения относно използването на стволови клетки от човешки ембриони в ранен стадий на развитие,  допълват учените.

Коментари