Алергия! Как се поставя диагнозата
Животът днес
Животът днес
Компания
Алергия! Как се поставя диагнозата

Алергия! Как се поставя диагнозата

От свръхчувствителност страдат над 30 на сто от европейците

Кожноалергични проби (КАП): При тази проба трябва да се наруши целостта на кожата, но това не е болезнено.В кожата се въвеждат малки количества пречистени алергени с контролирана концентрация предизвиква съответна локална изява, когато пациентът е алергичен към съответното вещество. Най-често се използва участъкът от вътрешната страна между лакътя и китката, защото там няма окосмяване и кожата е много фина. 

Разберете кой точно алерген ви създава проблеми.

Може да се направи по три начина:

– чрез фино одраскване със стерилна игла от спринцовка, 

- чрез повърхностно убождане през поставена капка,

- чрез директно подкожно инжектиране на алергена. 

Кожната реакция се отчита обикновено на 20-ата минута и след това още веднъж, след 30 – 40 мин. Белег за положителен тест е подуване, зачервяване и сърбеж на местата, където са поставени алергени, към които пациентът е чувствителен. Винаги се прави и контролно убождане или одраскване без алерген. Ако и там има реакция, значи кожата реагира на физическото въздействие, а не на конкретните вещества.

Кръвни изследвания: Проверява се нивото на общия имуноглобулин Е - (IgE) в серума. Повишеното количество на този маркер свидетелства за алергична реакция в организма. Нивото на общия IgE зависи от размерите на засегнатия от алергия орган – сравнително ниско е при алергия на носната кухина, но много високо при обширна кожна алергия или при хранителна алергия. Освен това съществуват и специфични за различни алергени IgE антитела. Тяхното изследване е алтернативен тест на кожното тестуване. Тестът за алерген-специфични IgE антитела се прилага, ако пациентът има обширни кожни прояви, при по-възрастни индивиди и при кърмачета, когато кожното тестуване има опасност да доведе до изостряне на алергичната реакция.

Провокационен тест: Принципът му е възпроизвеждане на симптомите на алергична реакция чрез поставяне на пациента в контакт с подозирания алерген. Например ако се смята, че човекът е алергичен към котки, да контактува известно време с котка. Повечето лекари се въздържат от такъв тип провокация заради непредвидимата степен на реакция. Затова тестът се прилага, когато останалите диагностични методи дават противоречиви резултати.

В сезона на сенната хрема сме

Мнения