Публикация

Регистър ни помага онлайн в търсенето на лекарства

Ориентираме се и как по-лесно да намерим доктор или болница


На всеки от нас се е случвало да се лута в търсене на дадено лекарство. Освен, че сме си загубили времето, често накрая разбираме, че издирвания медикамент липсва. Причините за това са най-различни - спиране от производство, изтегляне от страната, временен дефицит, паралелен внос. Последните данни на Асоциацията на генеричните производители сочи, че около 200 лекарства са изчезнали от българския пазар само за последните две години.

Регистър на актуалните налични лекарствени позиции, достъпен за всички в интернет вече улеснява пациентите, спестявайки им неудобствата по напразно обикаляне на аптеките. Лекарствата съдържат код и могат да се търсят по азбучен ред. Друго предимство на регистъра е, че дава информация онлайн какви медикаменти са налични в момента в няколко региона – Бургас, София, Пловдив, Велико Търново и Шумен. Регистърът e качен на здравния сайт на един от водещите дистрибутори Фаркол АД на адрес www.farkol.bg.

Справката за лекарствените позиции се взема от доставчик към аптеки. Самите медикаменти могат да бъдат закупени от аптеката /в случай, че на място липсват пациентът знае, че могат да бъдат заредени/.

„Пазарът е толкова динамичен, че постоянно някакви медикаменти временно или постоянно изчезват и се заменят от други. Всяка седмица ми звънят хора с въпроса има ли дадено лекарство, което не са открили. Точно затова качихме регистъра в интернет, за да ориентираме хората кои лекарства се предлагат точно в този момент на пазара“, коментира Георги Базотев, председател на Борда на директорите на Фаркол АД.

Чрез сайта www.farkol.bg може да намерите също търсен от вас лекар, стоматолог, здравно заведение или лаборатория в Бургас и региона. Може също да проверите кои лекарства се реимбурсират /поемат от здравната каса/, както и да разберете какви са пределните и максималните цени на лекарствата.

В сайта може да намерите още полезна информация, здравни съвети и новини.

Коментари

Нина Рангелова
18 апр 2016 09:00

Благодарим!

Браво! Поздрави!