Публикация

Националната грипна епидемия се отменя


Причина е трайното намаляване на заболеваемостта в страната. В момента болни от грип са под 190 на 10 000 души. В някои райони с по-висока заболеваемост местните пандемични комитети могат да разпоредят допълнителни  мерки в зависимост от конкретната ситуация, съобщава здравното ведомство, съобщи Министерството на здравеопазването.

Възстановяват се плановите операции, дейността на женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар.

България е взела всички противоепидемични мерки за справяне с повия грип. Това е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията  в Стокхолм, посетил страната ни между 17 до 19 ноември.

При проверката си специалистите са се запознали с дейността на изградения в МЗ оперативен център, на РИОКОЗ, общопрактикуващите лекари, на Инфекциозната болница, ВМА.

Екипът е препоръчал изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни.

 

Коментари