Публикация

Хормонът на щастието има важна роля при диабета


Германски учени от Института по молекулярна клетъчна биология и генетика "Макс Планк" и Института по фармакология и токсикология, и специалисти от Словения  са изследвали ролята на хормона серотонин, който се „складира” в панкреаса, и значението му за производството на инсулин.

Резултатите, публикувани в Public Library of Science (PLoS) Biology, показват, че дефицитът на серотонин в панкреаса предшества развитието на диабет.

Серотонинът е известен като „хормон на щастието”, защото оказва ефект върху настроението, влияе на релаксацията и съня. Серотонинът обаче има и други функции – участва в състава на бета клетките в панкреаса заедно с инсулина и контролира освобождаването му в кръвта.

При експериментите с мишки е установено, че блокирането на производството на серотонин предизвиква симптоми на диабет. Учените са открили още, че ниските нива на хормона водят до намалено производство на инсулин, което от своя страна предизвиква промени в нивата на кръвната захар.

Специалистите се надяват, че проучването им ще отвори пътя за бъдещи изследвания, които да доведат до успешно лечение на диабета – един от най-големите здравни проблеми в световен мащаб.

Коментари