Публикация

Аргинин и Аспартат - аминокиселини, които се грижат за тонуса и добрата форма

Д-р Георги Попов, Клиника по инфекциозни болести, ВМА - София


Аминокиселините са сред най-често употребяваните хранителни добавки от спортистите поради важната им роля в процесите, протичащи в организма при активна физическа или спортна активност и най-вече за възстановяването му. Съществуват сериозни научни разработки, които абсолютно целенасочено установяват положителния ефект от две аминокиселини при занимаващите се със спорт и активна дейност - физическа и психическа. Това са аминокиселини, жизненонеобходими за организма. 

Едната, <a href="http://www.credoweb.bg/kakvo-e-asparagin-ili-aspartat-i-zashto-e-vazhen-za-choveshkiya-organizam-content-84435.html" style="color: blue; text-decoration: underline;">аспартатът</a>, е есенциална, т.е. организмът не може да си я произведе сам, трябва да се вкара отвън. Другата, аргинина, организмът си произвежда сам. Но тъй като нуждите му при спортно натоварване са по-големи, се явява необходимост от допълнително внасяне. И двете аминокиселини са приложени за  лечение на физическа и психическа умораза първи път през 1965 г. и е установено, че аргининът самостоятелно, както и заедно с аспартат или други аминокиселини, повишава спортните резултати. Това става по няколко механизма. Единият е повишено производство на ендогенен хормон на растежа, роля в синтеза на креатина и стимулиране на азотния оксид (който от своя страна подпомага справянето на организма с физическите усилия). 

Важно е да се подчертае,  двете аминокиселини - аргинин и аспартат имат синергичен ефект, който евуличава ефективността на действието им. В комбинация с  магнезий, който е също така есенциален микроелемент и важен за функцията на централната нервна система действието се повишава. Осигурява се нормална нервно-мускулна проводимост, намалява освобождаването на стресовите хормони, влияе върху сърдечносъдовата система, регулирайки помпената функция на сърдечния мускул.Витамин  В6  е витамин, особено необходим за правилното функциониране на нервно-мускулната, хормоналната, кръвотворната и имунната система. Самият витамин В6 улеснява усвояването на магнезия и засилва неговите благоприятни въздействия.

Препаратът Амбинор, съдържа тези важни за организма аминокиселин в комбинация с магнезий и Витамин В6. Той  има и съдоразширяващ ефект - увеличава кръвоснабдяването в жизненоважните органи - мозък, сърце, бял дроб, в мускулите. Именно поради този ефект азотният оксид се отразява стимулиращо и на потентността. Затова препаратът има роля за преодоляване както на физическата и психическата, така и на сексуалната умора. Този ефект е особено полезен през периоди на усилен умствен труд и психическо напрежение - като изпитни сесии, приключване на проекти и т.н.

.................................................

Важно е да се знае, че изброените ефекти на продукта – повишаване на работоспособността, на физическата и психическата издръжливост, на способността за концентрация, детоксикиращата роля – се проявяват след продължителен прием (не по-малко от месец). Не се наблюдават никакви странични ефекти.

Коментари