Публикация

Целогодишните ринити изискват специализирана помощ


Д-р Росица Бакалова, алерголог и педиатър от Пловдив, в интервю за причините за целогодишните ринити, за профилактиката и лечението им.

Д-р Бакалова, защо някои хора се оплакват постоянно от течащ или запушен нос, след като отдавна няма цъфтящи растения?
Причината за тези оплаквания са различните видове ринити, които представляват най-общо възпаления на носната лигавица. Те могат да бъдат с алергична и неалергична причина. Основните симптоми са воднист секрет от носа, често кихане, сърбеж в носа и очите, твърдото небце и гърлото, а понякога и загуба на обоняние. При част от пациентите се развиват полипоза на носната лигавица, възпаление на околоносните кухини, алергични промени в горните и долните дихателни пътища.

Колко хора се засягат от тези проблеми?
Много голям брой. По международни източници между 20 и 30 на сто от хората страдат от някаква форма на хроничен ринит. Той бива сезонен или целогодишен, като вторият се дели на алергичен и неалергичен. Целогодишните ринити засягат всички възрасти, включително и кърмачетата.

Свикнали сме да говорим за алергии през пролетта и лятото, но явно при целогодишните ринити има фактори извън растителните полени?
Точно така е. Тук роля играе домашният прах, съдържащ микрокърлежи, косми и пърхут от различни животни. Все по-честа причина са плесенните алергени, които се увеличиха след масовото поставяне на нова дограма и повишената влажност в жилищата. Общото замърсяване на околната среда има важна роля за възникването на хроничните ринити. Много пациенти имат комбинирано страдание – целогодишен ринит с обостряне на симптомите през пролетта и лятото заради цъфтежа на различни растения. При значителна част от пациентите се установява т.нар. идиопатичен хроничен ринит, при който не може да се установи причината. При други хора значение има употребата на различни лекарства, хормони или капки за отпушване на носа.

Кои са предразполагащите фактори?
Предразположението към алергии, ранното пребиваване в детски ясли и градини, затвореният начин на живот в дома и офиса. Стресът във всекидневието също е сериозен предразполагащ фактор, както и употребата на различни стимуланти.

Навреме ли се установява целогодишният ринит?
Първоначално оплакванията започват като остро нарушение и хората често се самолекуват с капки за нос. Но те трябва да се прилагат не повече от няколко дни. След това само утежняват симптомите. При нас пациентите попадат вторично, след посещение при личните лекари и при УНГ специалисти. А лечението трябва да се проведе след съответните алергични тестове, които се правят в нашите кабинети.

Какво е съвременното лечение?
Ако има известен алерген, той трябва да се избягва, доколкото е възможно. Следващата стъпка е имунотерапията – специфична десенсибилизация. От лекарствата средство на първи избор са антихистамините. Те са два вида – за вътрешно приложение и локални. Днес предпочитаме локалните антихистамини, които се прилагат чрез впръскване в носа.

У нас е достъпен един много добър препарат – алергодил, чието приложение води до бърза ефективност при много добра безопасност. Може да се прилага при бременни жени и при деца. Алергодилът предполага по-продължителна терапия и повлиява причината за ринита, за разлика от капките и препаратите за отпушване на носа. При част от пациентите се налага приложение на кортикостероиди при добра преценка за ефикасност и риск.

Коментари