Публикация

Училищните бюфети вече предлагат здравословни храни


В над 90% от училищните бюфети и автомати в страната се предлага задължителният минимален асортимент от здравословни храни – това показват резултатите от проверките в 512 учебни заведения от 2 до 13 ноември, разпоредени от Министерството на здравеопазването.

Целта им е да се установи дали се спазва Наредба 37, регламентираща здравословното хранене на учениците.

В 493 обекта са осигурени тестени закуски със зеленчукова или млечна плънка, кисело, прясно мляко, айран, млечни и млечно-кисели напитки, плодове и зеленчуци, натурални сокове, натурални, минерални, изворни и трапезни води. В 317 обекта се продават сандвичи с пълнозърнест хляб.

В 63 училищни бюфета инспекторите са констатирали нарушения. Съставени са 17 акта за неспазване на изискванията на наредбата, издадени са 6 наказателни постановления на обща стойност 2 650 лв. и 84 предписания за отстраняване на нередности. Един обект е затворен.

Най-честите нарушения са свързани с предлагането на забранени от наредбата храни като пържени картофи и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар.

Проверките на РИОКОЗ ще продължат.

 

Коментари