Публикация

Столът, моят враг


Столът на работното ви място може да се окаже ваш смъртен враг. Без преувеличение. Същото се отнася и за седалката в колата ви и за удобното кресло у дома.

Бедата не е във формата на седалката. Всичко зависи от това колко дълго прекарвате там.

Специалистите проучили колко време прекарват хората в седящо положение за 12 години и установили, че тези, които търкат стола през по-голямата част на деня, боледуват повече, по-тежко и умират по-рано от хората, които се движат. Дори и ако правят физически упражнения по половин час всеки ден, любителите на седящото положение не са в състояние да снижат показателите за смъртност до тези на хората, които прекарват в седнало положение само по 3 часа на ден.

Разбира се, че може да неутрализирате този убиец! Ако си живеете зад бюрото, поне ставайте от стола често и се разтъпквайте наоколо.  Раздвижването стимулира и мозъка – така се раждат ценни идеи.

И правете физически усилия. Макар и да прекарват седнали много време през деня, активните хора живеят по-дълго и по-пълноценно от хората, които не се движат достатъчно.

Не се осланяйте само на часовете, които прекарвате във фитнес залите. Бъдете активни и извън тях. Прехвърлянето на чипс от купата до устата или придвижването с креслото на колелца в стаята не вършат работа. Става дума за физическа активност в двора, на открито или у дома, разходка с ускорено темпо, игра на федербал с децата или неделен футбол.

Равносметката е проста: За да живеете по-дълго, прекарвайте по-малко време пред компютъра или телевизора и се движете повече. Никога не е късно да приложим това.

Коментари