Публикация

Медици искат законова защита срещу посегателствата върху тях


Лекари, медицински сестри, санитари и всички ангажирани в здравеопазването излизат в понеделник, 23 ноември, на мълчалив протест в Плевен заради зачестилите посегателства срещу медицинския персонал по време на работа.

Районната лекарска колегия призовава протестите да се проведат пред всички здравни заведения в областта от 12:00 до 12:15 часа, съобщи председателят й д-р Венцислав Грозев.

Недоволството на съсловието е породено от няколкото посегателства срещу медицинските екипи. На 13 ноември пияни биха дежурния екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

При нападението беше разбита вратата на клиниката, побой беше нанесен на анестезиолога д-р Славейко Богданов, на две медицински сестри и санитарка.
Причината е отказ лицата да бъдат допуснати при роднина със съмнение за новия грипен вирус.

Подобен случай имаше и в болницата във Враца, където близки на починал пациент пребиха анестезиолог.

"Посегателствата срещу лекари и медицински сестри трябва да се спрат със законодателни промени, а не с 15-минутен мълчалив протест", категоричен е председателят на варненската лекарска колегия д-р Светлин Митев.

"Вероятно има колеги, които са се включили в днешните протести, но това е било на места и без предварителна организация", посочи д-р Митев.

Във Варна последният случай на брутален побой е от миналата година, когато бе пребит д-р Васил Стаменов от Бърза помощ.

 

Коментари