Публикация

Какво, кога и как да направим за ръцете си


Ръцете са като магическо огледало, което показва как живеем, как се чувстваме и на колко години сме.

Според източната медицина здравословното състояние може да се определи по ръцете, а промяната в цвета на кожата им може да подскаже заболяване.

„Ръкавицата” от крем е задължителна, независимо от температурите навън. Продуктите за ръце предпазват, омекотяват и овлажняват.

Една от най-важните съставки в кремовете е екстрактът от папая, който стимулира и активира клетъчната обмяна, образува защитен филм върху кожата и така намалява загубата на влага.

Лайката има дезинфектиращо и успокояващо действие, алоето влияе добре на сухата кожа, а соевото и фъстъченото масло защитават от студ и слънце.

Витамин А повишава еластичността и подобрява общото състояние на кожата, витамин Е участва в имунната защита и обмяната на веществата, а витамин F помага за усвояването на мазнините и предотвратява лющенето на кожата.

Маслото от карите е мощен антиоксидант, който заедно с витамин Е предпазва от вредните свободни радикали, подхранва, овлажнява и изглажда кожата на ръцете.

Медът, екстрактите от сладък бадем и от бяла ружа, и глицеринът допълнително овлажняват ръцете.

За възстановяване и хидратация търсете козметика с лавандула и мента.
Ако към тях добавите зехтин и алое вера, ще имате гладки ръце.

Маслото от конопено семе в крема ви за ръце ще ги предпази от суровите атмосферни условия и ще ги овлажни.

Грижите за ръцете зависят и от възрастта.
Овлажняващ, слънцезащитен и избелващ крем са достатъчни до 30-ата ви годишнина.  
Веднъж седмично отстранявайте мъртвите клетки с мек ексфолиант.

След 30-те кожата на ръцете става по-суха. Всяка сутрин нанасяйте хидратиращ крем, а след около 10 минути – и слънцезащитен.
Два пъти седмично почиствайте с мек ексфолиант, за да отстраните мъртвите клетки. Вечер нанасяйте с лек масаж нощен крем, богат на овлажняващи и подхранващи съставки.

Над 40 години използвайте крем за суха кожа с колаген и през деня, и през нощта. Вечер нанасяйте серум с ретинол, тъй като той стимулира производството на колаген. Редовно правете пилинг за ръце, който отстранява грапавините, лющенето и загрубелите участъци.
След пилинга нанесете подхранваща маска, която омекотява и заглажда кожата.

Избягвайте прекалено алкалните сапуни, изберете с неутрално рН, за да не изсушите кожата допълнително.

Течен сапун на растителна основа, обогатен с бадемово масло, ще запази кожата ви гладка. От време на време използвайте скраб, за да премахнете мъртвите клетки.

Още древните римляни са използвали горещия парафин, а в наши дни това се предлага като процедура в козметичните салони. Той обаче не се препоръчва при акне, диабет, инфекциозни заболявания, повишено кръвно налягане.

За радикално подобряване на вида на ръцете помагат козметични процедури като мезотерапия, лазерен пилинг, фотоподмладяване и др.

Задължително е в кухненския шкаф да имате гумени ръкавици. С тях ще предпазите ръцете си от химикалите в почистващите и перилните препарати.

Не изхвърляйте водата, в която сте варили картофи или ориз. Тя има невероятно антибактериално и омекотяващо въздействие. Ако отпускате ръцете си за 5 минути всеки ден в такава вода, то кожата ви ще стане копринена и елегантна, а ноктите ви ще се заздравят.

Коментари