Публикация

Кажете "не" на асансьора


Учените вече са абсолютно убедени, че ползването на обикновена стълба вместо асансьор е един от най-простите и евтини начини да съхраниш здравето и физическата си форма. Никакво губене на време или средства, а резултатът е по-добър от този, който ще получите в най-добрия фитнес център.

Изследователи дълго време наблюдавали здравословното състояние на хора, работещи в сгради без асансьори. Оказало се, че редовното изкачване на стълби значително намалява мастните натрупвания, кръвното налягане и нивото на холестерола. А смъртността при хората, качващи етажите пеша, е с 15% по-ниска.

Специалисти от Женевския институт по медицина помолили 77 свои колеги за три месеца напълно да се откажат от ползването на асансьор и да се качват по стълбите. В началото на експеримента и след 12 седмици учените измерили основните показатели на здравословното състояние на участниците.

За този кратък срок обемът на белите им дробове се увеличил с 8,6%, а обемът на талията им се намалил с 2%. С толкова се намалили още теглото им и обемът на мастните натрупвания.

С 2,3% спаднало кръвното им налягане, а с 3,9% - нивото на холестерола.

Така учените стигат до извода, че изкачването по стълби е достатъчно, за да компенсира вредата от застоялия начин на живот.

Учени от Великобритания пък доказаха, че редовното изкачване на стълби благотворно влияе на скелета. За жените това означава още допълнителна защита от остеопороза в зряла възраст.

Коментари