Публикация

Цигарите не решават проблемите, защото са част от тях


Три четвърти от пушачите са се опитвали да спрат цигарите, но се е оказвало, че те са силно зависими от никотина, въпреки че желаещите да не пушат са 32% повече отпреди две десетилетия, според проучване на American College of Chest Physicians.

Освен добре познатите последици - сърдечно-съдови заболявания, рак на белия дроб и дихателни проблеми -съществуват още няколко аспекта,  в подкрепа на решението за раздяла с цигарите:

Цигарите замъгляват мозъка
Според анализ на 19 изследвания пушачите на средна възраст са изправени пред повишен риск от развитие на деменция в сравнение с непушачите.

Пушенето води до диабет.
Според анализ, публикуван в the Journal of the American Medical Association, направен върху обзор на 25 проучвания, при пушачите опасността да развият диабет тип 2 е 44%, като вероятността е по-голяма при лицата с над 20 цигари на ден. Авторите смятат, че 12% от всички случаи на диабет тип 2 се дължат на тютюнопушенето.

Цигарите водят до инфекции

Това е доказан факт върху, който преди време Американският консултативен съвет по имунизации е направил препоръка за ваксиниране на всички пушачи  на възраст от 19 до 64 години с пневмококова ваксина. Доказано е, че повишената чувствителност към инфекции засяга и хората, изложени на тютюнев дим, особено децата и най-вече преждевременно родените и тези с ниско тегло.

Тютюнопушенето се отразява на сексуалния живот

Данни сочат, че броят на пушачите, страдащи от еректилна дисфункция, е значително по-голям от този на непушачите.

Тютюнопушенето ускорява стареенето и появата на бръчки.
При жените цигарите са основна причина за ранното начало на менопаузата, тъй като веществата в тютюневия дим повлияват функцията на яйчниците. По-ярко изразен е и стерилитетът при жените, които пушат.

Фактите по отношение на тютюнопушенето през периода на бременността и отражението му върху плода са научно доказани още преди години.

Тютюнопушенето може да увреди зрението

Отрицателното му въздействие се свързва предимно с появата на възрастово обусловената дегенерация на макулата - заболяване, което води до слепота.

Тютюнопушенето се отразява зле на костите и е сред причините за остеопорозата Доказан е рискът от фрактури на бедрената кост и при двата пола, според доклад, публикуван през 2004 година. Много са и данните, според които заздравяването на счупените кости и рани е значително по-бавно.

Пушенето уврежда вътрешните органи

То въздейства върху храносмилателната система и води до появата на стомашни киселини, язва и камъни в жлъчката, според  National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases в САЩ. Нещо повече, настоящите и бившите пушачи са с повишен риск от развитие на болестта на Крон, състояние, което се характеризира с възпаление на храносмилателния тракт, водещо до силна болка и диария. 

Никотинът е виновен за проблемите със съня.

Стимулиращите му свойства правят заспиването трудно.

Пушенето води до преждевременна смърт и влошено качество на живот

Мъжете, които никога не са пушили, живеят средно с 10 години по-дълго в сравнение със своите връстници, които пушат. Освен това качеството на живот на непушачите е повишено през всичките тези допълнителни години. Данните са въз основа на проучване проведено от финландски изследователи, които са обследвали 1600 мъже за период от 30 години.

Тютюнопушенето се свързва с появата на много ракови заболявания

На първо място в списъка са рак на белия дроб и бронхите, последвани от рак на стомаха, панкреаса, бъбреците, пикочния мехур, гърдата и рак на шийката на матката.
Съществуват различни средства за отказване от тютюнопушенето.

Повече за IQS – метод за отказване от цигарите базиран върху рефлексотерапията, осъществяващ се чрез въздействие върху ушната мида, може да получите на www.iqsbulgaria.com.

Коментари