Публикация

В 10 болници ще има центрове по трансплантация


За осъществяването на националната програма за трансплантации има заделени достатъчно средства. По-трудно от създаването на работеща система в тази област 
обаче е хората у нас да бъдат убедени в хуманността на донорството.

Това заяви в Пловдив директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева.

Тя и доц. Вилиян Платиканов, консултант по трансплантология към Министерството на здравеопазването, се запознаха с възможностите за извършване на трансплантации
в университетската болница „Свети Георги”, определена като един донорските центрове.

„В общо 10 болници в страната ще има центрове по трансплантация, чието финансиране ще е според извършената дейност. Всички останали здравни заведения ще бъдат подготвени да се свързват с центровете, когато имат донори на органи или пациенти, които се нуждаят от присаждане”, съобщи доц. Платиканов.

„При структурирането на основните дейности Фондът за трансплантация и Изпълнителната агенция по трансплантации ще се възползват от вече доказания успешен опит на Испания, където всички анестезиолози и среден медицински персонал са подготвени за работа в трансплантационен сектор”, подчерта д-р Джалева.

В Испания има и единна електронна мрежа, която проследява състоянието на възможните донори и на най-спешните случаи за трансплантация.

„До края на другата седмица в България също ще заработи подобна мрежа, в момента е активна демоверсията на специализирания софтуер”, поясни директорът на ИАТ.

До информацията в него оторизиран достъп ще имат по двама реаниматори и един психолог във всяка болница. На всеки 24 часа в системата ще се подава информация за състоянието на пациентите в кома. Обикновено техният летален край е причина органите им да могат да се използват за трансплантация, ако роднините дадат съгласие.

„На този етап поради религиозни съображения и недоверие в медицинското съсловие като цяло близки на пациентите в кома често отказват да предоставят органите им за присаждане”, обясни доц. Платиканов, като допълни, че в страната няма търговия с човешки органи.

„В момента у нас е добре развито дарителството на органи от живи донори - обикновено роднини. Искаме да развием обаче и трупното донорство”, попълни д-р Джалева.

През август правителството взе решение да се създаде Център „Фонд за трансплантация” с цел подпомагане на граждани, които се нуждаят от трансплантации на органи и стволови клетки в България или в чужбина.

 Освен разяснителна кампания в страната, д-р Джалева и доц. Платиканов посещават големите болници, за да се запознаят с техническата база и подготвеността на кадрите за трансплантационна дейност.

„През последната година в КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги” са преминали 1200-1400 пациенти. От тях потенциални донори са били 65-70 души, но в 90% от случаите роднините на починалите отказват да предоставят органите за трансплантация. Такъв е и средният процент на отказите за цялата страна”, коментира изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Божидар Хаджиев.

Коментари