Публикация

140 безплатни профилактични прегледи подари Ротарианското семейство на благотворителен спортен празник

"Спортувай с ротарианското семейство - дари здраве!" събра ротарианци и граждани в името на благородна кауза - превенция на 5 социално значими заболявания - рак на млечната жлеза, хипертония, диабет, ХОББ и астма.



Инициативата стартира за първи път през 2014г, когато Ротаракт  - Стара Загора организират  благотворителен боулинг турнир в помощ на семейството на малкия Дани, диагностициран с ДЦП. Успехът на кампанията "Боулинг за здраве" мотивира младите ротарианци и през 2015г. събират средства за 50 безплатни профилактични прегледа за рак на млечната жлеза.

Тази година, проектът "Спортувай с ротарианското семейство - дари здраве!" получи подкрепата на Ротари Клуб  - Стара Загора и заедно с тях акцията се разрастна до голям благотворителен спортен празник насочен към превенцията на 5 социално значими заболявания - рак на млечната жлеза, хипертония, диабет, ХОББ и астма.


В неделния ден бяха организирани крос състезания за мъже, жени и деца, футболен турнир на малки вратички и боулинг турнир, в който се включиха над 100 участници от всички възрасти.

Гост и активен участник в крос състезанието бе зам.кмет "Общинска собственост, стопанска политика, туризъм, спорт и младежки дейности"  г-жа Красимира Чахова - лекоатлет-ветеран и общественик.

Тя финишира първа в категория жени и заслужено грабна купата.


2700лв. бяха събраните средства в края на кампанията, които ще покрият 50 прегледа за рак на млечната жлеза, 30 за ХОББ и астма, 30 за диабет и 30 за хипертония.

Прегледите ще се извършват от водещи специалисти кардиолози, ендокринолози , пулмолози и онколози от Стара Загора, които предоставиха преференциални цени за извършването им, както и пълно съдействие при диагностицирането и последващото лечение на новооткрити заболявания.

Кампанията на Ротаракт -  Стара Загора има за цел да популяризира идеята за превенция и да стимулира хората да проверяват здравето си, преди да получат симптоми, защото когато заболяването се установи рано, животът не е в условно наклонение а дава нови възможности.За съжаление, все още масовата здравна култура води пациентите пред лекарските кабинети, когато вече е късно.




Коментари

Страхотна инициатива! Дано и ротарианците от другите градове в България също се включат.