140 безплатни профилактични прегледи подари Ротарианското семейство на благотворителен спортен празник
Ганка Добрева
Ганка Добрева
Експерт
140 безплатни профилактични прегледи подари Ротарианското семейство на благотворителен спортен празник

140 безплатни профилактични прегледи подари Ротарианското семейство на благотворителен спортен празник

"Спортувай с ротарианското семейство - дари здраве!" събра ротарианци и граждани в името на благородна кауза - превенция на 5 социално значими заболявания - рак на млечната жлеза, хипертония, диабет, ХОББ и астма.


Инициативата стартира за първи път през 2014г, когато Ротаракт  - Стара Загора организират  благотворителен боулинг турнир в помощ на семейството на малкия Дани, диагностициран с ДЦП. Успехът на кампанията "Боулинг за здраве" мотивира младите ротарианци и през 2015г. събират средства за 50 безплатни профилактични прегледа за рак на млечната жлеза.

Тази година, проектът "Спортувай с ротарианското семейство - дари здраве!" получи подкрепата на Ротари Клуб  - Стара Загора и заедно с тях акцията се разрастна до голям благотворителен спортен празник насочен към превенцията на 5 социално значими заболявания - рак на млечната жлеза, хипертония, диабет, ХОББ и астма.


В неделния ден бяха организирани крос състезания за мъже, жени и деца, футболен турнир на малки вратички и боулинг турнир, в който се включиха над 100 участници от всички възрасти.

Гост и активен участник в крос състезанието бе зам.кмет "Общинска собственост, стопанска политика, туризъм, спорт и младежки дейности"  г-жа Красимира Чахова - лекоатлет-ветеран и общественик.

Тя финишира първа в категория жени и заслужено грабна купата.


2700лв. бяха събраните средства в края на кампанията, които ще покрият 50 прегледа за рак на млечната жлеза, 30 за ХОББ и астма, 30 за диабет и 30 за хипертония.

Прегледите ще се извършват от водещи специалисти кардиолози, ендокринолози , пулмолози и онколози от Стара Загора, които предоставиха преференциални цени за извършването им, както и пълно съдействие при диагностицирането и последващото лечение на новооткрити заболявания.

Кампанията на Ротаракт -  Стара Загора има за цел да популяризира идеята за превенция и да стимулира хората да проверяват здравето си, преди да получат симптоми, защото когато заболяването се установи рано, животът не е в условно наклонение а дава нови възможности.За съжаление, все още масовата здравна култура води пациентите пред лекарските кабинети, когато вече е късно.
Мнения

19 апр 2016 15:57

Страхотна инициатива! Дано и ротарианците от другите градове в България също се включат.