Публикация

CVS – „модерният” синдром

"Синдромът на компютърното зрение може да доведе до силно главоболие и цялостен физически и психически дискомфорт”, обяснява д-р Методи Иванов, началник отделение в Очна болница "Бургас"


Ако Ви се случва често, когато седите пред компютъра, очите Ви да се зачервяват или замъгляват, да са по-чувствителни или да „боцкат”, е много вероятно да страдате от модерния за 21-ви век „синдром на компютърното зрение” (CVS).
 Според статистиката между 80 и 90% от работещите ежедневно с компютър имат подобни признаци, дори да прекарват пред монитора само по два часа на ден. Синдромът се изразява в промяна на зрението, причинена от продължително седене пред монитора. Той може да доведе до силно главоболие, проблеми с фокусирането, сухо око, замъглено зрение, световъртеж, болки във врата или цялостен дискомфорт. Смущаващ е фактът, че състоянието се приема от хората за нормално и те вземат мерки едва когато симптомите зачестят и се задълбочат.
 „Основната причина за синдрома на компютърното зрение е неспособността да фокусираме нормално, когато сме пред монитора” – посочва д-р Методи Иванов, началник-отделение в „Очна болница-Бургас”. Докато работи пред компютъра, човек отмества поглед към документи, след това към клавиатурата, после обратно към екрана. Затова очите са принудени да фокусират и разфокусират хиляди пъти, докато се взираме в монитора. „В резултат на това очните мускули се претоварват и се увеличава рискът от CVS” – допълва д-р Иванов. За да бъде овладян синдромът, е необходимо да спазвате следните съвети:
1. От особено значение е светлината в стаята (офиса). Тя не трябва да пада директно върху монитора, защото отблясъците вредят на очите.
2. Повечето хора накланят монитора назад, но по този начин не могат да фокусират добре. За да облекчим очите си, наклонът трябва да е леко напред.
3. Когато сме пред компютъра, ние сме концентрирани и мигаме три пъти по-рядко от обикновено. Мигането е от съществено значение за работещите пред компютър. То спомага за овлажняване на очите и намалява риска от CVS. Важно е да отчитате и това, че въздухът в стая с климатик допълнително изсушава окото.
4. Ако мониторът ви е по-стар, сменете го с плосък екран като на лаптопите. При старите монитори можете да забележите „трептене”, което е основната причина за синдрома на компютърното зрение.
5. Мониторът трябва да е отдалечен на не по-малко от 60-70 см от очите.
6. Намалете яркостта му.
7. Поставете показалеца на горния клепач и масажирайте окото.
8. Носете очила за работа с компютър (със стъкла с антирефлексно покритие). Те редуцират отблясъците, като по този начин намаляват натоварването и стреса на очните мускули.
„Всеки, който работи с компютър, знае, че е нужна почивка за очите, но повечето хора признават, че не спазват този съвет” – споделя д-р Методи Иванов – „На тях препоръчваме правилото 20-20-20: на всеки 20 минути правете 20-секундна почивка, през която се взирайте в обекти, отдалечени на разстояние поне 20 метра.” Правете и по-дълги почивки – независимо дали подреждате офиса, вършите някаква работа извън него - стига да избягвате компютъра за известно време.
Ако дискомфортът пред монитора продължи, консултирайте се с офталмолог. Той най-добре ще прецени какво е състоянието на очите Ви и от какво се нуждаете.

Коментари