Публикация

Д-р Николай Иванов: Добрата профилактика и високата здравна култура подобрява зрението на бургазлии

Едно от лечебните заведения, които взеха участие в провелото се наскоро в Бургас изложение „Зона Здраве”, е Специализирана очна болница „Бургас”. Изложението се проведе за първи път в морския град и предизвика огромен интерес сред желаещите да се прегледат безплатно.


По време на форума Очната болница представи два много интересни апарата, а хората не спираха да прииждат на щанда на лечебното заведение през двата дни от изложението. „Този апарат тества гликираните протеини в лещата на пациента, като по този начин позволява да се оцени рискът от развитие на диабет тип 2 от четири до седем години преди проявата на клинични симптоми, което може да помогне на всеки, чрез промяна в диетата и начина си на живот, да снижи този риск и дори да предотврати развитието на захарен диабет – обяснява д-р Николай Иванов, управител на Очна болница „Бургас.” Апаратът е единственият в България, а в Европа има едва два-три от този род. Той ще гостува в Очна болница „Бургас” до 15 април, като пациентите имат възможност да направят изследването в лечебното заведение. „Около 30% от хората, изследвани с модерният апарат по време на изложението, имат завишени стойности, затова на тях препоръчваме допълнителни изследвания” – споделя д-р Иванов.

В хода на форума екипът от болницата представи и още един апарат, който изследва зрението - високотехнологичен японски авторефрактометър, който комбинира няколко изследвания: прецизно измерване на рефракцията; измерване на зрителната острота при нормална и намалена осветеност; изследване на „нощното” зрение по време на шофиране чрез вградена зрителна таблица и симулиране на отблясъци; измерване на акомодацията. Освен това апаратът дава информация за степента на помътняване на лещата на окото и има ли пациентът перде. „При този апарат особено интересно е това, че тества зрението при шофиране, защото става ясно дали заслепяването от фарове пречи на човека да шофира”, допълни управителят д-р Иванов. Резултатите показват, че 50-60 % от изследваните имат подобен проблем с очите.

 Лечебното заведение е единствената специализирана очна болница на територията на Югоизточна България, а площта му е 1600 кв.метра. В болницата се извършва диагностика и лечение на очните заболявания, като важен приоритет са социално значимите болести като глаукома, катаракта, дегенерация на макулата, диабетната ретинопатия и др. „В болницата разполгаме с най-съвременната апаратура за диагностика и лечение на тези заболявания”, допълни д-р Иванов.

Според наблюденията на специалиста очното здраве на българите и по-конкретно това на жителите в област Бургас се подобрява. „Моето наблюдение е, че с разкриването на новите лечебни заведения, повишаването на здравната култура на населението и включването на все повече специалисти, които са отлично подготвени в профилактиката и лечението на очните заболявания, води до подобряване на очното здраве на населението.” Според специалиста през последните години прави впечатление и това, че са по-малко пациентите с много тежки диабетни ретинопатии, тъй като те се диагностицират по-рано и се прилага лазертерапия, а също и пациентите с глаукома и катаракта. „Доскоро хората чакаха да се усложни състоянието им, за да прибягнат до операция, докато днес вземат по-навременни мерки. По отношение на детското зрение също има напредък. Родителите са добре информирани и водят децата редовно на прегледи. Това е от особено значение за откриването на някои детски заболявания като „мързеливо око”, например, за да се предотвратят навреме”, каза д-р Николай Иванов. Той пожела на жителите и гостите на Бургас, както и на тези от страната, да търсят информация, да четат и повишават здравната си култура, а при най-малките симптоми да търсят очен специалист, за да виждат добре и да се радват на живота. 

Коментари