Публикация

Когато месечният цикъл липсва или е нередовен

В живота на една жена има средно 500 менструални цикъла, които започват през пубертета и продължават до менопаузата. Нормална физиологична причина за отсъствие на цикъла при жена във фертилна възраст е единствено бременността. Няколко месеца след раждането цикълът следва да се възстанови.


Все по-често обаче момичета и млади жени се оплакват от спиране или прекъсване на цикъла без да са бременни. Друг често срещан проблем е нередовният цикъл, който се появява веднъж на няколко месеца.

Двете състояния, известни със сложните имена аменорея (отсъствие на цикъл за повече от 3 месеца) и олигоменорея (нередовен, спорадичен цикъл), са основателна причина за безпокойство. Нередовният цикъл или пълната му липса при жена във фертилна възраст може да доведе до загуба на костна тъкан и остеопороза, трудности при зачеването или проблемна бременност, дълготрайни нарушения на хормоналния баланс. 

Много могат да бъдат причините водещи до аменорея и олигоменорея, но сред най-честите обикновено са: 

  • спиране на прием на противозачатъчни след като дълго време сте приемали такива 
  •  много нисък процент мастна тъкан (под 15%) и/или много ниско тегло
  • рязко отслабване
  • стриктно ограничаване на калориите или хранително разстройство
  • твърде чести, твърди дълги и твърде изморителни тренировки
  •   хроничен умствен и/или емоционален стрес
  • хипофункция на щитовидната жлеза (хипотироидизъм)
  • поликистозни яйчници и други

Много често гинеколозите неглижират състояния като олигоменореята, а аменореята третират с противозачатъчни таблетки или инжекция прогестерон.

Нека да го кажем ясно: противозачатъчните и хормоналните инжекции не са отговор на проблема. Те не го премахват, а само маскират симптомите на сериозен вътрешен дисбаланс и по този начин причиняват повече вреди отколкото ползи. Нещо повече, колкото по-дълго се отлага истинското лечение на дисбаланса, толкова по-сериозен става той! 

Независимо дали планирате да имате бебе или не, е важно да разберете, че хормоналното ви здраве е отражение на общото ви здраве. Ако цикълът ви спира или е нередовен, това е сигнал за здравословни проблеми, които не бива да пренебрегвате с лека ръка и да "лекувате" с противозачатъчни. 

Добрата новина е, че можете да направите много неща, за да върнете отново и да регулирате месечния си цикъл! 

На първо място е важно да стигнете до корена на проблема или иначе казано причината за един хормонален дисбаланс. За целта работете със специалист, който търси причини, а не маскира симптоми. 

На следващо място, погрижете се за храненето си. Нормалното функциониране на хормоните изисква изобилие от ценни хранителни вещества, сред които: 

- протеини - минимум 40 гр на ден. Те са необходими за синтеза на хормоните и за баланса на кръвната захар. Добри източници на протеини са яйцата, рибата, месо от пасищни животни и някои бобови храни. 

- полезни мазнини - минимум 20% от дневното ви меню. Хормоните се нуждаят от мазнини и е важно те да бъдат част от всяко хранене. Осигурете си ги като включите в менюто си повече авокадо, орехи, риба, кокосово масло, сусам, чия семена, зехтин. 

- калории - не по-малко от 1500 на ден. Често пъти именно рестриктивните диети, при които калорийният прием е сведен до под 1300 калории на ден стават причина за нарушения в цикъла. 

- сложни въглехидрати и фибри - до 55-65% от дневното меню. Те подпомагат редовната елиминация и естествен детокс на тялото. Осигурете си ги под формата на зеленчуци, плодове, семена и пълнозърнести култури 

- витамини - функционалният месечен цикъл се нуждае от витамин В и витамин Д, и точно те са сред най-честите хранителни дефицити при жените. Добър източник на витамин В са бобовите храни, а на витамин Д качественото рибено масло. 

- пробиотични храни - нарушеното чревно здраве и липсата на пробиотични бактерии могат да бъдат сред водещите причини за хормонален дисбаланс. Включете в ежедневното си меню изобилие от пробиотични храни като кисело мляко, кисело зеле, кефир, кимчи, квас от цвекло и лактоферментирали зеленчуци (сурови туршии) 

Ако спортувате всеки ден, сведете тренировките до 3 пъти седмично. През останалите дни може да правите леки разходки или йога. Погрижете се да намалите стреса с повече сън, приятни релаксации, медитация, повече време сред природата и масажи. 

Ако всичко това не помогне, не се отчайвате! Един хормонален дисбаланс може да бъде многопластово състояние, който изисква по-продължителна и по-комплексна терапия.

Автор: Магдалена Пашова

Коментари

Мария Иванова
16 авг 2016 11:15

Аз също смятам,че човек трябва да се е консултирал с няколко специалисти и да е направил необходимите изследвания, преди да вземе такова решение. Благодаря Ви!

Проблемът е, че повечето специалисти мислят само тясно в рамките на своите компетенции. При подозрителни образувания първо трябва да се изключи възможността те да са злокачествени. По принцип в София може да се направи експресно изследване на проба от образуванието по време на операция и така да се реши какво да бъде терапевтичното поведение. Не искам да ви плаша с тези свои разсъждения, но е по-добре човек да се презастрахова. Винаги е добре да се потърси второ мнение, когато ви се предлага операция.

Мария Иванова
16 авг 2016 08:39

Благодаря Ви!

Не мога да дам адекватен отговор, поради липсата на медицинско образование. Но моето лично мнение като човек, работещ с редица специалисти, е че би могло да се потърси и трето, контролно мнение. Ако и то съвпадне с мнението на останалите двама специалисти, вероятно образуванието трябва да се премахне оперативно и след това да се изследва и определи вида му. :))

Мария Иванова
15 авг 2016 22:04

Позволих си да попитам тук, защото жената с образуванието (не аз, а много близък човек) е посетила два различни гинеколога и конкретното образувание е открито с ехограф, като и двете мнения са, че не може да се определи вида на образуванието, но то трябва да се отстрани чрез операция. Не е ли нужно да се направят някакви изследвания, преди да се заключи дали един човек трябва да отиде на операция? Хипотетично адекватна реакция ли е, когато специалист признае,че не може да даде обяснение за вида на проблема, но е готов ''да го изреже''? Струва ми се абсурдно, за това разпитвам.Благодаря!

Здравейте!За да имате такава информация, се предполага, че сте посетили лекар и Ви е направено някакво изследване или преглед. Съветвам Ви да се обърнете към лекуващия Ви акушер-гинеколог и той да Ви назначи подходяща терапия или допълнителни изследвания. Ако Вашият лекар не може да се справи с поставянето на правилната диагноза, обърнете се за второ мнение към друг специалист АГ. Колкото и да ни се иска, няма как лекар да даде мнение или да постави диагноза онлайн. В CredoWeb може да потърсите АГ специалист и да се свържете с него за преглед и консултация.Поздрави!

Мария Иванова
15 авг 2016 14:36

Здравейте! Мога ли да Ви попитам за мнението Ви относно петсантиметрово образувание от задната дясна стена на матката, с гладка форма и бистро съдържание, което е причина за закъснение на менструация? Какво може да е то?Благодаря Ви много!