Публикация

Ортопед от Египет изучава тънкостите на ревизионното ендопротезиране в ИСУЛ

Д-р Ахмед Енан е на тримесечна специализация под ръководството на проф. Пламен Кинов в Клиниката по ортопедия и травматология



Автор Илияна Ангелова

Египетският ортопед д-р Ахмед Енан (на снимката вляво) от Университета на Мансура избира Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ, за да изучи тънкостите на ревизионното ендопротезиране. Този вид операции още не се извършва в родината му и той ще бъде първият. Гостът вече трупа практически опит под ръководството на началника на Клиниката проф. Пламен Кинов (на снимката вдясно). Ето какво споделят и двамата за процеса на специализация.

Проф. Пламен Кинов: 

"Ревизионното ендопротезиране на тазобедрената става е една от най-сложните и трудни ортопедични интервенции които претърпяват значително развитие през последните години, не на последно място и заради силното развитие на ортопедичното протезиране. Това е фокусът на практическото обучение по време на специализацията на нашия гост от Университета на Мансура, Египет, д-р Ахмед Енан.

Артрозната болест, когато е в нейната крайна степен на износването на ставата, се лекува оперативно. В нашата страна вече има десетки хиляди пациенти с имплантирана протеза. За съжаление при някои от тях след години се получава износване и на ендопротезата. В такива случаи се прави ревизионно ендопротезиране, което налага използването на значително по-сложна техника, свързана с възстановяване на нормалните движения в условия на костна загуба. Костта е износена, с дефекти и с остеопорозни изменения. В тези условия ние трябва да направим ставата отново функционираща.

Това е причина нашият колега проф. Ахмед Енан да ни посети и да проведе тук тримесечна специализация с оглед усвояване на техниките и уменията за извършване на тези сложни ревизионни операции. Той сподели, че засега те не се извършват в родината му и той ще бъде първият, който ги предлага. Специализацията му е по инициатива на Университета в Мансура, където работи, и по негово лично желание, за да повиши квалификацията си. Изборът на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ е признание за нашите постижения. "


Ето и разказът на д-р Ахмед Енан специално за CredoWeb:

„За моята специализация избрах Клиниката по ортопедия и травматология в София, ръководена от проф. Пламен Кинов. Дойдох тук, за да се обучавам под негово ръководство. За първи път съм в България, пристигнах през март. Досега се запознах с много случаи с различен хирургически подход и различен мениджмънт на ревизионното ендопротезиране.

В Египет имаме две болници по ортопедия. Клиниките в тях са разделени според локализацията на травми и болести - на горни или долни крайници, гръбнака и др. В Египет извършваме всякакви ортопедични операции, но за ревизионното ендопротезиране се нуждаем от повече практически опит. Точно затова съм тук. Чувствам се много добре. Лекарите тук са изключително внимателни към мен, стараят се да ми помагат както могат. Ако можех да остана цял живот тук, щях да съм щастлив.

Професионалните ми интереси са свързани с проблематиката на ендопротезиране и ревизионното заместване на стави. Преди това съм работил в болници в Германия и Ню Делхи, но не съм попадал на внимателен специалист като проф. Кинов. Той се грижи за мен през цялото време. Асистирам на всяка операция по артропластика, което е прекрасна възможност да натрупам практически опит. Моята специализация ще продължи три месеца по програма, но ще си тръгна когато проф. Кинов прецени, че съм готов сам да извършвам такива операции. И ще ми е мъчно, че си тръгвам от България!

По отношение на достъпа до медицински услуги в България и Египет има прилики, но и разлики. Първо, при нас придвижването от едно населено място в друго не е така просто – навсякъде по пътищата има контролни пунктове. А София е един много спокоен и сигурен град. Човек може да отиде навсякъде, без да се притеснява. А при нас правилата за сигурност са много по-строги. Според Конституцията на Египет всеки човек има право на лечение. Разходите се покриват или от държавата, или от компанията, където пациентът работи, или от осигурителя.“

Коментари