Публикация

Растителни храни срещу рак на дебелото черво


Холандски учени са установили, че консумирането на плодове, зеленчуци, чай и червено вино, намалява риска от рак на дебелото черво при мъжете с наднормени килограми и жените с нормално тегло, съобщи Ройтерс.

Растителната храна е богата на флавоноиди, които си взаимодействат с раковите процеси.

Проучването, публикувано в International Journal of Cancer, проследява приема на флавоноиди при 120 852 доброволци на възраст между 55 и 69 години.

Участниците са попълнили въпросник за хранителните си навици. 1444 мъже и 1041 жени (от изследваните) са развили рак на дебелото черво или на ректума.

Резултатите показват, че веществата в растителната храна не оказват голям ефект върху конкретния риск от рак, но е забелязано положително влияние при мъжете с наднормено тегло и жените с нормални килограми.   

Приемът на катехини, които се откриват в гроздето, чая, червеното вино, черния шоколад и др., оказват най-голям ефект. 

Коментари