Публикация

НЗОК плаща по-голям пакет за профилактика на здравето

Мерките са в сила от 1 април и пациентите могат да се възползват от тях


Дейностите в профилактичния пакет, за които касата заплаща, се разширяват, съобщи д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична медицинска и дентална помощ“ в НЗОК, на семинар в Пловдив. 

Здравно-осигурените от началото на април ще получат нови възможности за оценка на персоналния риск от сърдечно-съдови заболявания при наличие на метаболитен синдром, или в случай, че страдат от захарен диабет. Профилактичните мерки са в сила  вече и всеки може да се възползва от тях.

По системата SCORE oценката на риска от сърдечно-съдови заболявания вече е право на всички мъже над 40 години, жени над 50 години и всички пациенти над 65 години.
Тя се прави на базата на показателите на пет фактора - пол, възраст, кръвно налягане, тютюнопушене и общ холестерол. От тях се изчислява процентът на риска. Ако той е над 5%, пациентът влиза в така наречената "рискова група". Семейните лекари ще преценяват дали сами ще следят състоянието на пациента или ще го насочат за преглед при кардиолог, където обхватът на изследванията се разширява.

Друга промяна в профилактиката е, че пациенти с вече установени сърдечно-съдови забоялвания от началото на април вече право и на изследване на лошия или LDL холестерола.

Всички деца с инсулинозависим диабет вече ще имат право на четирикратно изследване на гликиран хемоглобин през годината, а при непостигналите добър контрол на заболяването – ще се изследва кръвно-захарен профил два пъти в годината. При възрастните проследяването ще е през 6 месеца.

От 1-ви септември здравноосигурените лица над 18-годишна възраст ще имат право и на трета дентална дейност, а за децата се запазва обемът на пакета с четири услуги, каквато е практиката и в останалите европейски страни.

В Наредба 39 за диспансеридзацията ще бъдат включени и децата с вродени сърдечносъдови малформации, които ще могат да бъдат наблюдавани от детски кардиолози или кардиолози. Включени са и възрастни пациенти с ревматологични заболявания.

Нов момент е възможността ведомствени болници да могат да сключват договори с НЗОК за специализирана извънболнична помощ и първична извънболнична помощ. 

Коментари

Третата дентална дейност за възрастни е необходима, разбира се, но кога ще помислят за обеззъбените пенсионери, които нямат нужда от пломби и екстракции,а от протези, с които да се хранят нормално?! Ако се натрупат неизползваните от тях дейности по Здравна каса - за две години - може да се направи една протеза!

Мария Шаркова
22 апр 2016 17:44

А вие чели ли сте чл. 194, определящ обемите дейности, които се заплащат от НЗОК. Знаете ли, че се предвижда заплащане на само 3 случая на вирусни хеморагични трески, 5 случая на лечение на Гилен-Баре на апаратна вентилация и 10 случая на отравяне с гъби. При това болницата няма право да прехвърля една дейност в полза на друга, ако например е достигнала лимита от дейности по КП, а се налага да лекува някой. Как в национален мащаб ще се разпределят 3 случая на вирусна хеморагична треска?

Невероятни постижения на НЗОК в профилактиката!!! Изчисляването на СС риск си го прави всеки заинтересован лекар по системата,която си е харесал.Още повече,че SCORE e доста опростена система - гледа се общият холестерол,а не LDL и/или съотношението LDL/HDL;не влиза наличието на диабет и т.н. Практически не може да се направи на всички жени от 50-70г.възраст(както е включено в пакета за профилактика) мамографии,защото не стига лимита за изследване,за мъжете - PSA и т.н. Всичко е : с трици маймуни да ловиш! Лошото е,че става въпрос за човешки животи!