Публикация

Защо арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца Павел Александров

Трима представители на Обществения съвет на Фонда заявиха пред Нова телевизия, че според тях арестът на Александров и обвиненията срещу него са постановка


Трима членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца опровергаха в студиото на Нова телевизия някои от "фактите", изнесени по повод ареста на шефа на Фонда за лечение на деца Павел Александров (на снимката) в пресата с позоваване на анонимни източници от прокуратурата. Обвиненията бяха за корупция, твърдеше се за намерени пликове с пари, дадени от родители, за отклоняване на пари за настаняване на семействата в чужбина по време на лечението и за връщане на пъри от чуждите клиники по лични сметки на Александров.


Журналистката от БНТ Мария Чернева призова първо да се разграничат фактите от произволните твърдения. Пликовете с пари във Фонда за лечение на деца не са факт. Това сещате ли се колко е безумно. Това много намирисва на активно мероприятие и е за сплашване. Има шанс всички тези обвинения да са силно преувеличени". Стана ясно още, че "собствените" апартаменти, в които семействата са настанявани в чужбина и за които Александров уж прибирал лично парите, се оказаха легално ползвани квартири. Някои от децата остават на лечение за година, не може да се плаща хотел за това време, поясниха гостите в студиото. 

 

Според Красимира Величкова от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца арестуваният в сряда вече бивш директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров е очернен. 

"От 2010 година, винаги когато фондът заработи, идват проблеми от Здравното министерство. Сложи се лимит за лечението на деца, почина едно дете",заяви Величкова. Същевременно тя припомни, че това не е първото уволнение на Александров: "Предишния път той беше политически уволнен по времето на министър Таня Андреева, след което беше върнат". 

 

"От август непрекъснато има натиск върху Павел Александров да подаде оставка. През декември от министерството спряха заплатите на служителите за Коледа – бил се изчерпал бюджетът. Нямам представа защо, но искат той да се махне. Преди един месец приключи проверка във фонда и нямаше проблеми", посочи Десислава Хормузова от Фонда за лечение на деца. Трите обявиха, че ще сезират чуждите клиники, че имената им се замесват в скандал в България, че уж са връщали пари лично на Александров. Според тях Министерството на здравеопазването съзнателно е игнорирало многократни предложения за подобряване на правилника на Фонда, за да се избегнат корупционни практики. Мария Чернева посочи, че се купуват медицински изделия за петцифрени суми, без цените им да се сравняват с тези в чужбина например. За лекарствата такава система за рефериране има, но не и за изделията (импланти, протези и др.). В други страни тези изделия стрували много по-евтино. Топката обаче била в Министерството, което създава правилата. 

 

В предаването се включи и една майка, която обвини фонда, че работи бавно и тромаво. Нейното дете, 4-месечният Дилян, е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. "Разговарях с Павел Александров в понеделник. Държа се грубо и арогантно. Няма нужда да бъдем допълнително мачкани от хора, които не са достатъчно човечни", заяви тя. Тя обаче поясни, че никой от фонда не ѝ е искал пари, нито пък тя е предлагала такива. 


Вижте целия разговор от Нова телевизия във видеото по-долу.

" }-->

Коментари