Публикация

7 заблуди за раковата болка

Поради погрешно схващане за раковата болка много от пациентите се страхуват да потърсят помощ, без да знаят, че при девет от десет пациенти онкологичната болка може да бъде овладяна лесно


1. Не е необходимо аз да казвам на лекаря си, че изпитвам болка. Той трябва да го знае.

Всеки човек усеща болката по различен начин. Някои демонстрират това външно. Други не показват по никакъв начин, че ги боли. 

Твоят лекар не е „гадател“. Разкажи му колкото се може повече за нея. Например къде те боли, кога те боли, какво облекчава или влошава болката ти…

2. Раковата болка е неизбежна.

Може би, но не съвсем. Един от трима, които се лекуват от онкологично заболяване, изпитва болка.


3. Нищо не може да облекчи болката, резултат от онкологично заболяване.

Ако те заболи, твоят лекар ще изготви план за действие. Първо той ще потърси конкретната причина: химиотерапията, лъчелечението, метастази в костите, туморното образувание притиска орган, възпалителен процес или друго. След това ще избере най-добрия начин от множество опции.

4. От болка се оплакват само страхливците. Болката оформя характера.“

Откъде идва това? Причини много – етнически, възрастови, културни, предишен опит с лекарства срещу болка.

Това е без значение, защото, изпитвайки постоянна болка, без да я контролираш, ти можеш да влошиш състоянието си – появяват се депресия, проблеми със съня, тревожност, невъзможност нормално да общуваш и да работиш. Ако не контролираш болката, твоето състояние може да се влоши.

5. Когато усетя болка, не трябва да приемам лекарства колкото може по-дълго време.

Това не е вярно. Най-добрите резултати се получават, когато започнеш да приемаш предписаното лекарство веднага след като усетиш болка. Не променяй предписаната доза.

6. Ако приемам лекарства срещу болка, ще стана зависим.

При някои лекарства срещу ракова болка – опиоидни аналгетици, може да се появи толерантност – с времето, за да се овладее болката, е необходимо да се увеличи дозата. Това обаче е различно от състоянието на зависимост към медикаменти.

7. Не искам да обременявам семейството си с разходи и за обезболяващи лекарства.

В България всеки онкологично болен пациент има право да получава безплатно обезболяващи лекарства по време и след лечение, докато има нужда. Необходимо е само да се регистрира в онкологичния диспансер, който се намира в населено място, достъпно за болния или неговите близки. 


<a href="http://www.jivotatdnes.bg/news/zdrave/10-vazhni-fakta-za-lechenieto-na-bolka-prichinena-ot-rak" style="color: blue; text-decoration: underline;">Вижте още : 10 факта за лечение на онкологичната болка</a>

Коментари