Публикация

Недоволните от лечението не са длъжни да се чекират с пръст при изписване от болницата

НЗОК е изплатила близо 400 млн. лв. на болниците за първото тримесечие тази година, сумата е с 4 млн. лв. повече от миналата година


Напредва разработването на системата за електронна пръстова идентификация на здравноосигурените лица и първоначално ще бъде апробирана в болничните лечебни заведения. Това съобщи Мартин Банков от IT екипа на НЗОК по време на семинар в Пловдив.

От касата очакват разработването да приключи до края на юли, а въвеждането й във всички болници да бъде финализирано до 25 септември. Впоследствие системата ще бъде въведена и в останалите звена и структури, които са в договорно партньорство със здравната каса, уточниха от касата.

На семинара стана ясно, че пациентите, постъпили за лечение в болница, няма да са длъжни да се идентифицират с пръстов отпечатък при изписването, ако са недоволни от оказаната медицинска помощ. Те ще могат да си тръгнат, но лечебното заведение ще има проблем при оформянето на документацията, а за НЗОК това ще е сигнал, че конкретната болница вероятно не изпълнява качествено ангажиментите си. Тогава ще бъде задействана проверка от страна на здравната каса и болницата ще трябва да докаже, че действително е извършила лечението, за да й бъде платено.

Пациентът ще има и още една форма на контрол - мобилно приложение ще го известява с SMS за всички процедури,които са били извършени по време на болничното му лечение, както и каква сума е заплатила каса за него. По този начин здравноосигурените веднага ще разбират дали болниците са отчели дейности, които не са извършили, или пък са ги лекували от заболяване, което нямат. Мобилното приложение ще се изтегля от сайта на здравната каса и ще бъде активно,веднага щом системата за пръстова идентификация стане задължителна за всички болници.

Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева съобщи, че извън предвидените в закона изключения няма възможност човек да откаже да се идентифицира чрез сканиране на пръста си. “Това е начинът човек да контролира изразходването на неговите здравни вноски и аз очаквам по-скоро някой да откаже да положи пръст на излизане от болница, в случай, че не е доволен от оказаната му медицинска помощ“, каза тя.

Децата до 14 години и хора със специфични професии попадат в изключенията и те няма да се идентифицират с пръст, а чрез ЕГН и лична карта.  

Сред хората със специфични професии, чийто епидермис е увреден и не подлежи на сканиране, са работещите с абразивни химически вещества. Възможно е такова увреждане да настъпи и при някои фризьори.Под 3% от хората страдат от такива увреждания или пък имат липсващи пръсти. Те ще се идентифицират в медицинските заведения, както и досега с лични карти.

От здравната каса увериха, че биометричните данни на пациентите ще се използват само и единствено за генерирането на универсален идентификационен номер (УИН), с който да бъдат регистрирани в информационната система на здравната каса. Изображения на пръстови отпечатъци няма да се съхраняват никъде по веригата и е невъзможно да бъдат генерирани обратно от цифровия код. 

НЗОК е изплатила на болниците 394,569 млн. лв. за тримесечния период от декември 2014 г. до февруари 2015 г., като в тази сума са били включени и парите за надлимитна дейност по силата на действащото тогава ПМС 94, стана ясно по време на семинара. За сравнение, за същия период на 2016 г. (декември 2015 г. – февруари 2016 г.) касата е заплатила на болниците 398,636 млн. лв. В

същото време за това тримесечие е била отчетена и 6,5 млн. лв. надлимитна дейност. Тя обаче не може да бъде разплатена по силата на ограниченията, наложени от ПМС 57, обясниха експерти. 



Коментари