Публикация

НЕДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ БЕЗСИМПТОМНИ ИНФЕКЦИИ НА ГЕНИТАЛНИЯ ТРАКТ ПРИ ЖЕНАТА МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИЧИНА ЗА РЕПРОДУКТИВНИ НЕУСПЕХИ

Решението – профилактично изследване, два пъти годишно


Бактериалните инфекции на гениталния тракт са една от причините за инфертилитет при жените. Най-често те се причиняват от полово преносими патогени (хламдии, генитални микоплазми, гонококи) и причинителите на бактериална вагиноза и аеробен вагинит. Предполага се, че тези микроорганизми от долните отдели на репродуктивния тракт могат да попаднат в горните отдели, предизвиквайки възпалителни промени. Освен това, по време на бременност, те могат да инфектират амниотичната течност, да предизвикат инфекция и свързаните с нея усложнения (аборт, преждевременно раждане, раждане на плод с ниско тегло или да инфектират новороденото).

За период от два месеца в Медицнски център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“ изследвахме 221 вагинални и 158 цервикални секрети от общо 277 жени. При тези изследвания ние обхващаме голяма част от причинителите на аеробен вагинит, бактериална вагиноза и цервицит. При 93 жени (40.9%) находката беше положителна. В изследваните вагинални секрети, най-висок е процентът на изолиране на Candida spp. (31.2%), следван от бактериална вагиноза (22.5%). С много по-ниска честота са изолирани стрептококи от група В (S. agalactiae) – 4.3%. В цервикален секрет сравнително висока е честотата на доказване на Ureaplasma spp. – 32.2%, а на Chlamydia trachomatis – 13.9%. Процентът на изолиране на M. hominis е нисък – 2.1%.

Добрият резултат от едно микробиологично изследване зависи от начина на взимане, транспортиране, съхраняване и изследване на клиничния материал. Само проби, взети правилно от акушер-гинеколога и обработени с прецизни конвенционални и съвременни технологични методи, могат да гарантират високо надеждни резултати и ефективност на лечението. Имайки предвид безсимптомността на някои от инфекциите и тяхната патогенната роля, препоръчваме профилактичното им изследване още преди планирането на бременност.

Коментари