Публикация

В Южния парк обясняват на популярен език какво са вируси, бактерии и как да се пазим от тях

Инициативите са част от Национална информационна кампания „Ваксинко“



Ако сте в София в събота (23.04.2016 г. ), идете на нещо полезно и занимателно в Южния парк (на голямата поляна със сцената, откъм бул. Петко Тодоров). От 11 до 18 часа там ще се проведе информационна инициатива във връзка с отбелязване на Европейска имунизационна седмица.


По време на събитието ще бъдат реализирани множество активности, свързани с повишаване информираността на децата и техните родители за опасностите, които крият вредните бактерии и вируси и възможностите за предпазване от тях.


Активностите ще се провеждат в шатра и ще включват:

Наблюдение на замърсяване по ръцете под UV светлина; 

Наблюдение на бактерии и паразити под микроскоп;

Демонстрация на посявки на най-разпространените видове бактерии;

Детско арт ателие;

Образователни беседи за малки и големи за значимостта на ваксинопрофилактиката.


Инициативите са част от Национална информационна кампания „Ваксинко“, която се организира от Национална пациентска организация, Българска педиатрична асоциация, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари и Български червен кръст, под егидата на Министерство на здравеопазването.


Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ваксините, които се прилагат в България, както и заболяванията, от които предпазват, можете да намерите на сайта на кампанията: www.vaksinko.bg, във Фейсбук страницата - www.facebook.bg/vaksinko, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)


Допълнителна информация:

Европейската имунизационна седмица (24-30 април) е част от Световната имунизационна седмица и се организира от Световната здравна организация, с подкрепата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и УНИЦЕФ. Сред целите на инициативата са промоция на имунизацията като най-сигурен метод за защита на обществото и разширяване на имунизационния обхват чрез повишаване на информираността относно значимостта на имунизацията. Кампанията е насочена към родители, медицински специалисти, представители на местни здравни институции и медиите.


За втора поредна година мотото на Световната имунизационна седмица е насочено към преодоляване на имунизационната „дупка“ в Европа. Това послание е избрано, за да се насочи вниманието на обществото към значимостта на колективния имунитет и всеобщата ваксинация през целия живот.


Коментари