Публикация

Д-р И. Кехайов: Алкохолизмът сред младите зачестява


Рязко пада възрастовата граница на пловдивчани, които имат алкохолна зависимост, алармира директорът на психодиспансера в града д-р Инко Кехайов.

10-12-годишни деца опитват твърд алкохол, 18-годишните пият много често, като сместват питиетата, а на 24 години има регистрирани алкохолици - сочат данните в лечебното заведение.

Според д-р Кехайов обаче, трудно може да се каже, че водената в момента статистика в общинските и държавни здравни заведения е точна, защото много често зависимите търсят консултации и лечение при частнопрактикуващи специалисти, а и терапията е по желание.

Преди години в областния диспансер за психични заболявания са се водили на отчет 4 000 болни, сега в регистрите има не повече от 2 800.

„Проблемът е много сериозен. До алкохол има достъп всеки, а зависимост се развива до една година системна употреба. Достатъчно е всеки ден да се изпиват по 200 грама концентрат или бутилка вино. Тези количества водят до постепенно желание да се поеме още повече алкохол и така се увеличава дозата. След това се тръгва назад - бързо напиване и то с малки количества”, обясни д-р Кехайов.

Постепенно системната употреба на алкохол води и до различни увреждания на органите.

Хората, които прекаляват с алкохола, често страдат са цироза на черния дроб, полиневропатия, болести на хранопровода или психични отклонения.

Не на последно място е и социалният проблем, който се появява не само за зависимия, но и за близките му.

Коментари