Публикация

Лекари правят пластични операции без да имат право за това

Пластичната хирургия прави живота по-красив, обяви зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков при откриването на Третата национална конференция за иновации в пластичната, реконструктивната и естетичната хирургия.


Когато правите хората по-красиви, техният живот също става такъв. Това каза зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков при откриването на Третата национална конференция за иновации в пластичната, реконструктивната и естетичната хирургия. Форумът започна на 22 април 2016 г.  в София и в него участват известни български и чуждестранни специалисти.

Конференцията бе открита с лекция на доц. Димитър Евстатиев от болница „Токуда“, който представи историята на пластичната хирургия в България. Тя започва още в края на 19 век, когато д-р Иван Кожухаров прави едни от първите операции. За основоположник обаче се смята д-р Асен Петров. Като паметна дата пък бе отбелязана 1994 г., когато пластичната хирургия се признава за самостоятелна специалност. Той също така описа съвременното положение на пластичната хирургия в страната ни, като посочи, че имаме лекари на световно ниво.

Доц. Евстатиев отбеляза и сериозен проблем. По думите му у нас има и лекари, които претендират, че извършват пластична хирургия, без обаче да имат закованото право за това. Той даде примери с няколко лечебни заведения от различни градове на страната.

В началото на форума лекция изнесе и световноизвестният хирург д-р Дарина Кръстинова. Тя описа интересни случаи от своята практика, свързани с малформации на лицето при децата. Показани бяха и техники за лицева хирургия при възрастни хора, който имат определени травми.

В събота, 23 април, конференцията продължава с лекции в областта на психологическите аспекти в пластично-естетичната хирургия, реконструктивната хирургия и микрохирургията, а в неделя темите са свързани с изгарянията и лицевите аномалии.

Коментари