Публикация

Млада жена с рядко заболяване роди успешно в МБАЛ „Дева Мария”

31-годишната Атанаска Георгиева от Бургас е с установена есенциална тромбоцитопения или болест на Верлхоф по време на първата й бременност.


31-годишната Атанаска Георгиева от Бургас е с установена есенциална тромбоцитопения или болест на Верлхоф по време на първата й бременност. Броят на тромбоцитите в кръвта на младата жена намалява драстично. Заболяването увеличава времето на кървене и на съсирване на кръвта, което по време на раждане може да се окаже животозастрашаващо.     

Всички лекари, с които се консултира, я насочват към София. Раждането с подобно заболяване е непредвидимо и се препоръчва да се прави в университетска болница или в клиника, в която лекарите са специализирани в най-тежки бременности със съпътстващи заболявания. Атанаска ражда дъщеричката си в „Майчин дом”.

Пет години по-късно, за второто си раждане младата майка решава да остане в Бургас и се доверява на д-р Валентин Ирмов – началник на Родилното отделение в МБАЛ „Дева Мария”.

„Ако бях избрала отново София, щях да родя по пътя. Първите болки получих около 5 часа сутринта, а синът ми се роди малко след 9 часа”, споделя Атанаска и допълва:

„През последните години стойностите на тромбоцитите в кръвта ми леко се покачиха и се задържаха постоянни, макар и все още ниски. През цялата ми бременност, освен от д-р Ирмов, бях консултирана и от хематолога д-р Димитър Костов и получих необходимото спокойствие, за да дам живот на сина тук”.

„Атанаска дойде в болницата с много ниски тромбоцити – 52 при нормална стойност между 100 и 440. Имахме готовност за кръвопреливане и при необходимост за поръчване на тромбоцитен концентрат от Стара Загора, но за щастие, не се наложи”, обяснява д-р Ирмов, който води раждането.

Атанаска ражда нормално и без голяма кръвозагуба второто си дете и е изключително благодарна на екипа на болницата.

„Д-р Ирмов ме спечели ме още на първата среща, беше изключително загрижен. Последните две седмици от бременността настояваше да ме наблюдава през ден, защото освен тромбоцитопенията, носих и плода ниско. Препоръчвам го с две ръце”.

„Квалификацията на лекаря е много важна при високорисковите бременности, а в нашето отделение покриваме всички тежки случаи”, заключава гинекологът с богат опит при ражданията със съпътстващи усложнения. 

Коментари