Публикация

Болница "Тракия" ще обучава лекари от Судан

Болница „Тракия" подписа меморандум за сътрудничество със Судан в областта на обучението на медицински кадри. Целта на споразумението е да се помогне на чуждата страна в преодоляването на дефицита от лекари.


Идеята е в болницата да се извършват 3- и 6- месечни курсове за обучение на судански медици. Освен това изтъкнати специалисти от „Тракия" да изнасят лекции в чуждата държава.

Най-належащи са нуждите ни от кадри в областта на спортната медицина, физиотерапията и рехабилитацията, обясни д-р Уаил Мохамед Али. Той е лекар на националния отбор на Судан по футбол, както и преподавател в Университета „Алзаил Аласхари". Судански лекари ще се обучават у нас още в областта на хирургията, очните заболявания, УНГ и други. „Надяваме се, че тук ще можем да повишим квалификацията на нашите лекари", заяви и д-р Елтаиб Абд Елгахман, президент на Съвета по специалзиации към Министерството на здравеопазването в Судан. 

Готовност за взаимодействие и помощ от страна на Болница „Тракия" декларираха нейният директор г-н Иван Златков и проф. Александър Юлиянов, началник на хирургичното отделение в „Тракия Парк". Готови сме да помогнем и сме отворени за колаборация, заявиха те.

Подписването на меморандума е първата крачка в изграждането на сътрудничеството между Болница „Тракия" и Судан. Предстои да се сключи и конкретен договор за осъществяване на обучението на судански лекари в лечебното заведение.

Коментари