Публикация

Д-р Мариета Кътева: Сърбеж и зачервяване са първите симптоми на гъбичките

Д-р Мариета Кътева: Сърбеж и зачервяване са първите симптоми на гъбичките

Гъбичните инфекции на кожата (микози) са често срещан проблем, който се наблюдава целогодишно, но най-вече през топлите месеци. Причинителите са дерматофити, дрожди и плесени, които засягат най-повърхностния рогов слой на кожата и ноктите. Размножават се със

спори, които могат да останат жизнеспособни до 2 години в обувките, след което при подходящи условия - обилно изпотяване и мокрене, отново да станат активни. В човешкото тяло предпочитат гънките и ходилата, където е топло, влажно и тъмно. Хората търсят помощ понякога късно, при изявени клинични симптоми, когато инфекцията е напреднала. Освен неудобството от постоянния сърбеж,

видими промени по кожата и ноктите, неприятна миризма

микозите причиняват и няколко усложнения. При разраняването на кожата се отваря път за проникване на други инфекции. При някои пациенти гъбичките действат като алерген и отключват алергична реакция, проявяваща се като екзема - дерматит. Всичко това налага при гъбична инфекция да се предприема навременно лечение още при първите симптоми – промени по кожата и сърбеж.


По ходилата микозата започва най-често между пръстите, по свода и се проявява със зачервяване, залющване, цепки и мехурчета, които понякога нагнояват. Ако не се предприеме лечение, инфекцията се разширява, обхваща съседни зони, поразяват се ноктите.

Най-често се разболяват хора, които носят тесни, неудобни обувки, имат повишено изпотяване на краката и често посещават обществени бани, басейни и съблекални. Предразполагащи фактори са някои заболявания като диабет, венозна недостатъчност на долните крайници, застоен дерматит, анемия, хематологични и онкологични заболявания, както и лекарства - имуносупресори, химиотерапевтици, кортикостероиди, мощни антибиотици, които потискат съпротивителните сили на организма. С напредване на възрастта обновяването на кожата се забавя и така тя става по-податлива на гъбички.

Човек може да се зарази, ходейки бос във влажни публични места

Микроорганизмите от заразените хора се отделят заедно с роговите клетки и при влизане в контакт с кожата могат да доведат до заразяване. Дрождите се размножават под ноктите на хора, които са изложени продължително на влага - готвачи, здравни работници, детегледачки. Хроничната травма в областта на ходилата от притискане и неудобни обувки, обилното потене, някои професии, свързани с продължителен престой на краката в затворени обувки, и бавният растеж на ноктите с напредване на възрастта повишават риска от микози.

Намалeният клетъчен имунитет също е фактор  за разболяването

Видимо това са малки цепки и залющване в гънките между пръстите, по петите, ходилата или слабинните гънки. На всяко място по тялото, където има входна врата и предразполагащи условия, може да се развие микоза.

Като предпазна мярка препоръчваме честа смяна и проветряване на обувките, всекидневна смяна на чорапите, добро подсушаване на кожата при обилно изпотяване и след ползване на обществени бани, басейни и др. Използване на профилактични препарати, които действат антимикотично - след плуване, престой във влажна среда като басейни, сауна, парна баня, след плаж, след спорт. Такъв ефикасен продукт е „Фунги спрей“. Приложението му е лесно, нанася се два пъти дневно, като предотвратява появата на гъбични инфекции по краката, осигурява усещане за комфорт и свежест, омекотява кожата на краката.

Спреят представлява комбинация от няколко активни съставки. Борната киселина има противогъбична активност, екстрактът от листа на салвия притежава противогъбичен и противовъзпалителен ефект, маслото от мента осигурява охлаждащия ефект и неутрализира лошата миризма. Маслото от чаено дърво има антибактериални и противогъбични свойства, боровото масло ускорява заздравяването на раните.

 

 

 

Коментари

25 апр 2016 17:02
Марияна Ставрева
25 апр 2016 17:02

Впечатляващо е твърдението, че спорите на гъбичките живеят 2 г. в обувките. Много любопитно. Интересно ми е дали има значение температурата...

25 апр 2016 10:50
Силвия Хаджиева
25 апр 2016 10:50

Страхотна статия, д-р Кътева ! Поздрави !