Публикация

Д-р Мариета Кътева: Сърбеж и зачервяване са първите симптоми на гъбичките

Понякога те могат да отключат алергичен дерматит, обяснява специалистката от ДКЦ Софиямед


Гъбичните инфекции на кожата (микози) са често срещан проблем, който се наблюдава целогодишно, но най-вече през топлите месеци. Причинителите са дерматофити, дрожди и плесени, които засягат най-повърхностния рогов слой на кожата и ноктите. Размножават се със

спори, които могат да останат жизнеспособни до 2 години в обувките, след което при подходящи условия - обилно изпотяване и мокрене, отново да станат активни. В човешкото тяло предпочитат гънките и ходилата, където е топло, влажно и тъмно. Хората търсят помощ понякога късно, при изявени клинични симптоми, когато инфекцията е напреднала. Освен неудобството от постоянния сърбеж,

видими промени по кожата и ноктите, неприятна миризма

микозите причиняват и няколко усложнения. При разраняването на кожата се отваря път за проникване на други инфекции. При някои пациенти гъбичките действат като алерген и отключват алергична реакция, проявяваща се като екзема - дерматит. Всичко това налага при гъбична инфекция да се предприема навременно лечение още при първите симптоми – промени по кожата и сърбеж.


По ходилата микозата започва най-често между пръстите, по свода и се проявява със зачервяване, залющване, цепки и мехурчета, които понякога нагнояват. Ако не се предприеме лечение, инфекцията се разширява, обхваща съседни зони, поразяват се ноктите.

Най-често се разболяват хора, които носят тесни, неудобни обувки, имат повишено изпотяване на краката и често посещават обществени бани, басейни и съблекални. Предразполагащи фактори са някои заболявания като диабет, венозна недостатъчност на долните крайници, застоен дерматит, анемия, хематологични и онкологични заболявания, както и лекарства - имуносупресори, химиотерапевтици, кортикостероиди, мощни антибиотици, които потискат съпротивителните сили на организма. С напредване на възрастта обновяването на кожата се забавя и така тя става по-податлива на гъбички.

Човек може да се зарази, ходейки бос във влажни публични места

Микроорганизмите от заразените хора се отделят заедно с роговите клетки и при влизане в контакт с кожата могат да доведат до заразяване. Дрождите се размножават под ноктите на хора, които са изложени продължително на влага - готвачи, здравни работници, детегледачки. Хроничната травма в областта на ходилата от притискане и неудобни обувки, обилното потене, някои професии, свързани с продължителен престой на краката в затворени обувки, и бавният растеж на ноктите с напредване на възрастта повишават риска от микози.

Намалeният клетъчен имунитет също е фактор  за разболяването

Видимо това са малки цепки и залющване в гънките между пръстите, по петите, ходилата или слабинните гънки. На всяко място по тялото, където има входна врата и предразполагащи условия, може да се развие микоза.

Като предпазна мярка препоръчваме честа смяна и проветряване на обувките, всекидневна смяна на чорапите, добро подсушаване на кожата при обилно изпотяване и след ползване на обществени бани, басейни и др. Използване на профилактични препарати, които действат антимикотично - след плуване, престой във влажна среда като басейни, сауна, парна баня, след плаж, след спорт. Такъв ефикасен продукт е „Фунги спрей“. Приложението му е лесно, нанася се два пъти дневно, като предотвратява появата на гъбични инфекции по краката, осигурява усещане за комфорт и свежест, омекотява кожата на краката.

Спреят представлява комбинация от няколко активни съставки. Борната киселина има противогъбична активност, екстрактът от листа на салвия притежава противогъбичен и противовъзпалителен ефект, маслото от мента осигурява охлаждащия ефект и неутрализира лошата миризма. Маслото от чаено дърво има антибактериални и противогъбични свойства, боровото масло ускорява заздравяването на раните.

 

 

 

Коментари

Впечатляващо е твърдението, че спорите на гъбичките живеят 2 г. в обувките. Много любопитно. Интересно ми е дали има значение температурата...

Страхотна статия, д-р Кътева ! Поздрави !