Публикация

Проф. Юрий Анастасов: Пластичната хирургия не бива да бъде само бизнес

Когато в България започне да има принципи, които са еднакви за всички в образованието и здравеопазването, тогава може да има сериозна промяна и в пластичната хирургия


Третата национална конференция за иновации в пластичната, реконструктивната и естетичната хирургия е нов етап в работата на нашата асоциация. Това каза председателят на Българската асоциация по в пластичната, реконструктивната и естетичната хирургия проф. Юрий Анастасов по повод провелия се 22-24 април в София форум. Той отбеляза, че е бил изненадан от отличното качество на презентациите на българските специалисти.

Проф. Анастасов заяви, че в конгреса взеха участие и голям брой световноизвестни лекари от чужбина – представители на Международната организация по пластична и естетична хирургия. Той посочи имената на проф. Нинкович, на проф. Боти и д-р Чеки от Италия, на проф. дел Йеро от Испания, на д-р Тонар и на д-р Тазартас, както и на д-р Дарина Кръстинова. „За първи път това е форум за иновации и имаме участие и на психолози. Оказа се, че това е сериозен проблем, защото външният вид е част от лоста за реализация на много хора. Имахме двама водещи специалисти от Бристол, Великобритания. Те показаха системи за филтриране на рискови пациенти, които могат да бъдат лоши кандидати за пластична и естетична хирургия“, добави специалистът.

Като сериозен проблем пред пластичната и естетичната хирургия проф. Анастасов посочи превръщането на медицината в бизнес. Според него до момента се е наблюдавало известно забавяне във въвеждането на някои методи на лечение в България. По думите му причината е, че не е мислено за бъдещето на специалността. „За съжаление нашата специалност се свързва с бързо забогатяване и затова нашата асоциация се опитва през последните години да прави нещо, което е различно. Когато в България започне да има принципи, които са еднакви за всички в образованието и здравеопазването, тогава може да има сериозна промяна и в пластичната хирургия. За съжаление нещата са свързани с бизнес. Ако това не се смени като начин, ще имаме много големи загуби на кадри и на квалификация в бъдещето“, каза той. 

Коментари