Публикация

Възможно ли е скърцането със зъби да доведе до шум в ушите?

Потърсете първо помощ от дентален лекар


Скърцането със зъби (т.нар. бруксизъм, лат) се нарича актът на притискане на горната и долната челюст, което възниква периодично по време на сън и е съпроводено от пристъпообразни съкращения на дъвкателните мускули.Обикновено се проявява нощем и спящите хора не подозират за този проблем, докато партньорът им не им съобщи. Силата на притискане на двете челюсти е значителна - от 150 до 180 кг, което е 6 пъти по-силно, отколкото при дъвчене на храна.

Най-честите причини за появата на бруксизъм са стрес и напрежение, психическо претоварване, потискане на гнева, преживяна тежка загуба на близък и др. Много често, когато се отвори устата на пациента, има ясни, видими белези от скърцането със зъби – емайлът е изтънял, вижда се повреждане на поставените мостове, пломби и коронки. Бръксизмът предразполага към по-бързо износване на зъбите, напуквания, развитие на дълбоки кариеси. Пациентите започват да се оплакват от болезнена чувствителност на зъбите, болки в челюстните мускули, главоболие и др. Едва тогава те търсят помощта на специалист.

Когато това състояние продължи дълго време, може да доведе дори до шум в ушите, който да бъде изключително дразнещ за пациента и да засили състоянието на стрес. Тук отново се връщаме към основната причина за скърцането със зъби – психическото състояние на пациента. Отключването на шум в ушите в случая не се дължи на заболяване, а е следствие на психическото претоварване и стреса, подобно на самото скърцане със зъби.

Не съществува ефективно лечение против това състояние, но в някои случаи лекарите предписват мускулни релаксанти преди лягане.

Моята препоръка към пациентите, които скърцат със зъби и имат шум в ушите, е да се обърнат първо към специалист по дентална медицина, който да установи обективно промените в устната кухина. След това да се консултират със специалист уши-нос-гърло, за да се изключи друга причина за шума в ушите, а след това да потърсят психотерапевт за намаляване на напрежението и откриване на психотравмата, причинила всички тези отклонения.

В България все още трябва да се работи в тази посока, тъй не е често срещана практика да се обръщаме към такъв тип специалисти, ако имаме тези проблеми на съня.

А докато продължава нощното скърцане със зъби, вашият личен зъболекар може да ви даде шини, които да слагате вечер и да предпазите зъбите си от прекомерно износване.

Коментари