Публикация

Нови правила за Фонда за лечение на деца до края на месеца


Новите правила, по които трябва да работи Център „Фонд за лечение на деца” ще са окончателно готови до края на ноември. Те са изготвени от работната група, създадена от здравния министър д-р Божидар Нанев.

Министерството на здравеопазването съобщава още, че за да влязат в сила, промените трябва да се приемат от Министерския съвет. С тях ще се изпълнят и препоръките на Сметната палата за оптимизиране на работата на фонда.

Предвижда се молбите за лечение да се подават директно във фонда, а не първо в Комисията за лечение в чужбина. Така ще се съкрати време при разглеждането им. Освен това се регламентират ясни срокове от две седмици, в които да се взема решение за лечението на децата.

Ще се създаде и публичен регистър, който да показва какви са били ефектите от провежданото лечение.

Родителите, които не са доволни от решенията на фонда, ще могат да ги обжалват.

Всичко това ще оптимизира финансирането на лечението на болните деца занапред, подчертава здравното ведомство.

Фондът ще има и нов директор - д-р Николай Добрев днес подаде оставка.

От създаването се през 2005 г. до края на 2008 г. чрез фонда лечение са получили 176 деца на обща стойност 5,8 млн. лв.

Броят на подадените молби за този период е бил 309, от тях положително становище от Комисията за лечение в чужбина са имали 219.

През тази година за първи път за лечение от фонда са изпратени 39 деца, а 41 продължават лечението си от предишни периоди.

През тази година фондът е изразходвал 3,1 млн. за лечението им, до края на годината се очаква да се дадат още около 500 хил. лв.

От 2005 г. до края на 2008 г. в Център „Фонд за лечение на деца” са постъпили 9,9 млн. лв., от тях са изразходвани 5,8 млн. лв. 

Коментари