Публикация

При диабетно стъпало гъбичките и бактериите вървят ръка за ръка

За да се избегнат гъбични и бактериални инфекции е необходимо да се поддържат добри нива на кръвната захар.


При диабетно стъпало най-често се наблюдават гъбични инфекции, които са причинени от дерматофити, както и бактериални инфекции. Най-честият причинител при бактериалните инфекции са бета хемолитичния страфилокок и златистия страфилокок. Неприятното е, че пациентите с диабет са с компрометирана имунна система и много по-трудно се справят с тези заболявания, независимо от това дали терапията е адекватна. В много голям процент от случаите се наблюдава резистентност към бактериите или много бързо след това се появява реинфекция.

Ако гъбичките не се лекуват водят до усложнения, защото предизвикват разраняване на кожата. Това са входни врати и за проникване на бактериалните инфекции. Гъбичките и бактериите при диабетното стъпало вървят ръка за ръка. Така че пациентите, които са с диабетното стъпало трябва непрекъснато да поддържат една добра хигиена на своите стъпала. Непрекъснато трябва да се прилага антисептика, за да се направи профилактика на бактериалните и гъбичните инфекции.

Необходимо е също така да се поддържат нормални нива на кръвната захар. Промяната в нивата на кръвната захар водят до диабетна полиневропатия. Самата кожа става по-ниско чувствителна към всякакви симптоми. От там нататък се пренебрегват инфекциите, тъй като протичат безсимптомно. В последствие инфекцията е много по-усложнена в сравнение с тази при кожата на останалите пациенти. Освен това много често тези пациенти имат съдови усложнения и в резултат на всичко това, те правят гангрени, отпадат част от пръстите.

Ако се наблюдават разраняване, побеляване, посиняване или почерняване на пръстите пациентите веднага трябва бързо да се обърнат към лекар – към съдов хирург или към дерматолог за взимане на спешни мерки.

За хигиената на разранени и създаващи дискомфорт поради загряване и запотяване в домашни условия пациентите могат да си правят бани с отвара от смрадлика или калиев хиперперманганат. С калиевия хиперперманганат обаче трябва да се внимава, защото може да причини изгаряния ако концентрацията му е много голяма.

При съмнения за гъбична инферкция е препоръчително да се консултирате с дерматолог и да не прибягвате до самолечение.

Коментари