Публикация

„Let me tell you a story II“ с българско участие

От 6-ти до 16-ти април 2016 г. в MOTYCZ LEŚNY - Полша бе осъществен международен младежки проект „Let me tell you a story II“ по програма Еразмус+ с координатор Zamojskie Voluntary Service Association.


Международният младежки проект бе на тема:"Втората световна война и полските партизани". Идеята беше участниците в проекта, младежи от няколко европейски страни, да научат повече за полските партизани и ролята им в съпротивата по време на войната.

Акцентът на проекта бе поставен върху интервюта на живо с участници в борбата на полския народ срещу германските и съветските окупатори.






Ето какво споделят българските участници в проекта, които получиха изключително висока оценка за работата си в европейския проект.



Удоволствието да видиш проект, направено с толкова много хъс и професионализъм

Гергана Антонова, 20 год, София: „Това беше един изключително добре организиран проект.

Вниманието си личеше във всеки един детайл.

Научих много, обогатих се цялостно. След всеки такъв проект научавам нещо ново за себе си.

Като млад човек, смятам, че такива проекти са безкрайно ценни, не просто заради страхотните контакти, които се създават и новите знания, а и защото помагат на всеки от нас да намери посоката си в живота. Удоволствие е да видиш как нещо е направено с толкова хъс и професионализъм. 


На този проект имах възможността да се срещна лице в лице с партизани и ветерани от Втората световна война - нещо, което малко хора на моята възраст са имали възможността да направят. Чувствам се искрено привигилерована, че чух историите на живота им, разказани лично от тях. Прекарвайки 11 дни с хора от 6 държави, разбирам с колко много от тях имаме общи неща и дори сякаш не сме от различни народи. Сега виждам по-добре и разликите с други нации, което обаче не ни пречат да работим успешно заедно.

Предимствата на проектите Еразмус+ са много. Всеки, който е имал късмета да е част от такова преживяване, ще потвърди. А който все още не е, време е да опита!




Бяхме заедно, бяхме екип


Костадин Койков, 18 год, Гоце Делчев: „Аз се включих в този проект с очаквания за едно интересно, интегриращо и образователно изживяване...и точно това и получих.

Самата тематика на проекта – полските партизани през Втората световна война - доведе до много интересни исторически дискусии, които допълнително спомогнаха както за развитието на моята обща култура, така и за превъзмогването на някои дотогавашни предразсъдъци и национални бариери. Срещата и интервютата с партизани бяха едно невероятно изживяване и оставиха в моето съзнание и памет истории и спомени, които не ще забравя. Никога не бях предолагал, че хора от толкова различни националости, култури и дори религии ще могат да се интегрират толкова добре. Срещнах се с невероятни личности, които вероятно ще помня до края на живота си.

Екипната работа с участниците беше както забавна, така и изключително интересна. Координаторът, както и лидерите на групите успяха много умело да организират своите участници, като с това направиха този проект незабравим. А за това дали бих препоръчал Еразмус+ проектите на други млади хора, мога да кажа само това: Ако ви се отдаде такава възможност, не я изпускайте.“


Да бъдаш част от отбора на Еразмус +


Иван Тошев, 18 год, от Гоце Делчев: „Проектът в Полша беше на изключително високо ниво. Не съм и очаквал нещо различно от организацията и организаторите. Главните ми очаквания бяха за проект, който ще бъде проведен с активни и иновативно мислещи млади хора. За моя най-голяма радост ги срещнах там и останах напълно удовлетворен. Аз като част от Българския отбор има удоволствието да съм с умни и талантливи хора, които взимаха участие във всеки казус и даваха оригинални идеи и предложения, върху които размишлявахме всички заедно. Още след първия ден станах част и от друг отбор, отборът на Erasmus+, в който се срещнах с редица други държави и характери, но успявахме да се допълваме един с друг и заедно започнахмее да работим като екип, но този екип ставаше още по-добър с всеки изминал ден.

За да се опознаем по-добре там ключова роля имаха игрите на тренера Анджей и Intercultural nights - вечерите, в които всяка държава представяше родината си. Прекарвахме доста време заедно, правейки интересни неща, това ни отпусна и ни накара да забравим, че с хората там се познаваме едва от няколко дни. Благодарение на Erasmus+ всичко това ни се случи. Научи ни да се уважаваме и да зачитаме чуждото мнение, как да се учим от другите и как да споделяме нашите знания, това ще ни бъде от полза за цял живот.“

Да опознае ш войната чрез разкази на очевидци

Цвети Цекова, 18 год от София: „Темата на проекта се оказа изключително интересна и работата по нея напълно оправда очакванията ми. Запознах се с потресаващи автентични свидетелства за войната през призмата на личните преживявания на полски партизани. Направените с тях интервюта ни дадоха материал за размисъл върху отражението на трагедията върху  човешките характери, чувства и преживявания. Опознах подробности за историята на войната и чрез разказите на младите хора от други европейски държави. Наученото по време на мероприятията по проекта е незаменимо познание, което учебниците и учебните планове по история в училище не биха могли да ни дадат. Лично за мен много полезна беше екипната работа в младежките групи, създадени в процеса на интервюиране на участниците в полската съпротива. Успях да се сприятеля с всички участници в проекта.

Атмосферата при работата и прекараното с тях свободно време беше изключително приятелска и създаде у мен ярки впечатления за сплотеност и единство. В заключение искам да изкажа благодарност към организаторите на проекта за полската съпротива по време на Втората световна война. Успяхме да съчетаем полезното с приятното и да се насладим на плодотворна работа и забавления. Но най-важното, което остана в мен и останалите участници в проекта, е изградената визия за безсмислието и жестокостта на войната и за ролята на европейското еднинение като най-сигурната гаранция, че разигралата се преди 75 години невероятна човешка трагедия няма никога да се повтори.“


Когато запознанствата се превръщат в приятелства

Светльо Вълчев, 18 год, от Гоце Делчев: „Това беше пъвият проект Еразмус+ , на който участвам. Преди да тръгна, не знаех какво да очаквам. Още от момента, в който пристигнахме, бяхме радушно посрещнати и се запознахме с младежи от много различни държави. В следващите няколко дни наистина успяхме да опознаем тези 43 души благодарение на интеграционните занимания, организирани от ръководителите. По този начин работата ни по същинската част на проекта вървеше гладко и бързо се справихме с нелеката си задача. Забавлявахме се много и мисля, че запознанствата прераснаха в приятелства.“


Мариана Александрова

Коментари