Публикация

Световния ден на имунологията отбелязват в МУ-Пловдив

Дисциплината е застъпена сред повечето специалности на висшето училище


На 27 април 201г. от 11 часа  Медицински университет-Пловдив и Лабораторията по имунология при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив отбелязват Световния ден на имунологията и Европейската имунизационна седмица. От няколко години тази традиция за МУ-Пловдив е във връзка с инициатива на Европейската федерация на имунологичните дружества и Българската асоциация по Клинична имунология. С нея се изтъква пред обществеността  значението на имунитета в борбата с някои болести, за нарастването на научните изследвания и спасяването на човешки живот.

Пред параклиса на МУ-Пловдив в 1-ва база на бул. Васил Априлов ще се отслужи молебен за здраве  за присъстващите лекари, медицински специалисти и пациенти. Към небето ще полетят балони с хелий, предоставени от фондация Jeffrey Modell за първичните имунни дефицити, като израз на съпричастността ни към болните с имуно-медиирани заболявания.

Преподаването по имунология е застъпено  сред повечето специалности в  МУ-Пловдив. Разработват се докторски програми  в областта на имунологията с използване на съвременни имунологични методи и доказване ползата от ваксинациите при много инфекциозни болести. Лабораторията по имунология при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив е водеща структура в имунологичната диагностика на първичните имунни дефицити, автоимунните и инфекциозните заболявания.

Тази година Европейската имунизационна седмица е в навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово.  Този факт придава и друг смисъл на имунологичните събития - повече  надежди за  по-адекватна имунологична диагностика, по-навременна и ефективна имунотерапия и профилактика за по-добро здраве, по-малко страдащи пациенти от имуномедиирани заболявания, още по-всеотдайни и вдъхновени лекари и медицински специалисти.

" }-->

Коментари